Hlavní obsah

Volejbalistky ještě můžou dokázat, že nejsou do počtu

ANKARA

Už to vypadá, že na letošní evropské šampionáty nebudou mít příjemné vzpomínky jak čeští volejbalisté, tak jejich ženské protějšky. Úspěchem ze Světové ligy ověnčení muži nedokázali postoupit ze skupiny, stejný osud s největší pravděpodobností teď potká i svěřenkyně trenéra Stanislava Mitáče.

Článek

Ty neodjely do Turecka s přehnanými ambicemi, ale dva získané sety ze tří zápasů jsou přece jen zoufale málo. "Ostatní celky ve skupině jsou prostě lepší," nezastírá kouč, který byl rád, že se s mužstvem na šampionát vůbec protáhl z nepříliš povedené kvalifikace.

Český ženský volejbal si připsal poslední velký úspěch na brněnském ME v roce 1997, kde reprezentace získala bronz, od té doby se propadá stále níž.

Lekly se výhry

Z tehdejšího kádru má Mitáč k dispozici pouze blokařku Buckovou z francouzského Cannes, tahounkou týmu měla být další legionářka Havlová z italského Pesara, ale zatím se jí příliš nedaří. Mitáč předpokládal, že se české hráčky nevyhnou herním výkyvům a jeho slova se naplnila.

Po odevzdané prohře s Bulharkami se jeho tým pět setů rval s Nizozemskem, které předtím bez ztráty setu přejelo italské mistryně světa. "Jenže holky se zase lekly výhry," lituje kouč psychické lability týmu.

V posledních dvou zápasech skupiny (ve středu od 15.30 hodin proti Ukrajině a ve čtvrtek proti Polsku) mohou české volejbalistky ještě dokázat sobě i světu, že na šampionátu nejsou jen do počtu. "Potřebujeme uhrát co nejvíce bodů v setu, pak si snad začneme víc věřit," soudí Mitáč.

Reklama

Související témata: