Hlavní obsah

James vymění číslo dresu, aby vzdal hold legendárnímu Jordanovi

Nejužitečnější hráč minulé sezony NBA LeBron James z Clevelandu se z úcty k basketbalové legendě Michaelu Jordanovi vzdá oblíbeného čísla 23, které nosí na dresu už od druhého ročníku střední školy. Ke stejnému kroku vyzval i ostatní hráče, kteří ho v zámořské lize používají. Sám vymění třiadvacítku za šestku.

Článek

"Prostě si myslím, že vše, co Michael Jordan udělal pro tuto hru, by mělo být nějakým způsobem respektováno," uvedl James po čtvrtečním utkání na palubovce Miami, kterému Jordan z hlediště přihlížel.

"Nebýt jeho, nebyl by tu žádný LeBron James, žádný Kobe Bryant, žádný Dwyane Wade. A takhle můžete jmenovat všechny nejlepší hráče ligy současnosti i posledních deseti let. Nebyl by tu nikdo z nás nebýt Michaela Jordana," dodal.

Čtyřiadvacetiletý James chce dokonce odstartovat petici, aby hráči s třiadvacítkou své číslo změnili. "Nastal k tomu čas. Je to nejlepší basketbalista, kterého jsme mohli kdy vidět. Mike to dokazoval na hřišti i mimo něj. Když vidíte číslo 23, tak vás napadne Michael Jordan. Když vidíte hráče plachtit vzduchem, myslíte na Michaela Jordana. Stejné to je i s rozhodujícími koši. Mělo by to být bráno v potaz," uvedl James, podle něhož prý pro Jordana není dostatečným oceněním místo v Síni slávy.

James sáhne po šestce, kterou již měl v olympijském výběru USA a často také při tréninku Cavaliers. Nosil ji totiž jeho druhý nejoblíbenější hráč Julius Erving. "Když to nebude 23, bude to šestka. První dítě se mi narodilo 6. října, druhé pak v červnu," přidal další souvislosti James.

Reklama