Hlavní obsah

Jen čtvrtfinále basketbalistkám nestačí

Martin KézrČTK

České basketbalistky porazily na mistrovství Evropy v řeckém Pyrgosu i silnou Francii a už jim nemůže uniknout čtvrtfinále, takže si určitě polepší oproti devátému místu z minulého šampionátu. Jenže reprezentantky mají v Řecku ještě smělejší plány.

Foto: PRÁVO

Trenér českého týmu Jan Bobrovský

Článek

Pozornost upírají především na boj o první tři místa, z nichž se postupuje na olympiádu. "Přijali jsme ten fakt, jde nám především o letenku na hry do Atén. Kdyby holky měly jiný cíl, nemusely na turnaj ani jezdit. Obtížnost tohoto úkolu, to je věc druhá," prohlásil trenér Jan Bobrovský, jehož družstvo zůstalo na turnaji neporažené i po souboji s Francií a je v čele skupiny A.

Obhájkyně evropského zlata a sedmé z loňského MS byly rozhodně zatím nejtěžším protivníkem, který stál v cestě národnímu týmu. "Souboj s Francií byl pro nás dalším důležitým testem formy, ale i psychické odolnosti. Samozřejmě jsme rádi za skvělý výsledek, jenže klíčový duel nás čeká až v pátek, kdy hrajeme v Patrasu čtvrtfinále. To musíme vyhrát, ale i potom bude pro olympijskou účast nutné alespoň ještě jedno vítězství ze dvou utkání," uvažoval Bobrovský.

Vítečková mimo hru

Jakoby nestačila vynucená absence Vodičkové, zraněný kotník stále ještě léčí Vítečková. Jednadvacetileté křídlo má na bolavém místě ortézu, před zápasy se lehce rozcvičuje, pak si sedá na lavičku a fandí ostatním.

V zápase s Francií se ale přesto objevila i na palubovce, i když jen na pouhé dvě minuty. "Chtěl jsem, aby si alespoň na chvíli vyzkoušela po desetidenní tréninkové přestávce zápasovou atmosféru," řekl trenér Bobrovský.

Machová připravena hrát proti Polsku

Ze zápasu s Francií si odnesla zranění kapitánka týmu Hana Machová, ale jedna z hlavních opor by měla proti Polsku nastoupit. Machová v závěru prvního poločasu po podkošovém souboji s Francouzkou Melainovou dostala ránu loktem do obličeje.

"Úder loktem zasáhl velice citlivé místo ve spojnici očnice, trojklaného nervu a nosního kořene. Machová má v této oblasti obličeje menší citlivost na bolest u třech zubů, v místě úderu se jí vytvořil krevní hematom," popsal pro ČTK lékař české výpravy Vladimír Vrba. "Lícní kost by neměla být po úderu zlomená, v případě problému ale půjdeme během čtvrtečního dne volna v nemocnici v Patrasu na rentgen. Nasadil jsem léčbu, po které by měl otok částečně splasknout a proti Polsku by měla Machová nastoupit," dodal lékař. Bobrovský: Holky vyzrály a to je slibné

Kouč Bobrovský družstvu věří. "Starší šestadvaceti let je sice pouze rozehrávačka Hamzová, přesto jsme dali dohromady to nejlepší, co jsme mohli. Moc se nezměnila sestava od minulého mistrovství, jen holky zase o dva roky vyzrály, jsou odolnější i víc si basketbalově dovolí a to je slibné," tvrdil Bobrovský.

Reklama

Související témata: