Hlavní obsah

České volejbalistky narazí na MS na olympijské vítězky z Brazílie

TOKIO

České volejbalistky se v základní skupině na mistrovství světa 2010 v Japonsku utkají s olympijskými vítězkami z Brazílie a oběma finalisty evropského šampionátu Nizozemskem a Itálií, která navíc letos získala prestižní Pohár šampiónů. Jejich dalšími soupeři budou podle výsledků dnešního losování v Tokiu Portoriko a Keňa, do druhé fáze turnaje postoupí čtyři celky.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Česká volejbalistka Helena Havelková na ME v Polsku - ilustrační fotografie

Článek

Podle trenérky Táni Krempaské, která s národním týmem vybojovala start na MS, čeká české hráčky pravděpodobně boj o čtvrté postupové místo. "Skupina to je velice těžká, bude třeba se soustředit na zápasy s Portorikem a Keňou. Ti tři další soupeři jsou v dnešní době trochu jinde, i když možné je samozřejmě všechno," řekla Krempaská.

Bývalá reprezentační smečařka očekává, že o prvenství ve skupině budou bojovat Itálie s Brazílií. "Nizozemsko se opírá o jednu dvě hráčky, nemá tak vyrovnaný kolektiv jako Itálie," dodala Krempaská.

Světový šampionát se v Japonsku uskuteční od 29. října do 14. listopadu příštího roku. Hrát se bude v Tokiu, Nagoji, Macumotu, Ósace a Hamamacu, kde se představí české reprezentantky, jejichž prvním protivníkem bude Nizozemsko. Titul z roku 2006 obhajují Rusky.

Dvanáct nejlepších zemí podle světového žebříčku bylo nasazeno do čela skupin, další týmy se k nim přilosovaly. Česko bylo v posledním koši, neboť mu ve světovém pořadí patří 36. místo. Níž je z účastníků MS pouze Chorvatsko.

Češky by narazily na kvarteto ze skupiny C

Šestnáct postupujících celků bude pokračovat ve dvou osmičlenných skupinách, v nichž se už bude bojovat o postup do semifinále. Češky by v případě postupu narazily na kvarteto týmů ze skupiny C, ve které jsou největšími favority USA, Kuba a Německo.

Česká reprezentace na minulém MS chyběla, na závěrečném turnaji se tak představí po osmi letech. Někdejší Československo získalo na světových šampionátech dvě bronzové medaile, tu poslední však už v roce 1960.

Zatím není jisté, kdo bude české reprezentantky na MS koučovat. Letošní kvalifikaci tým odehrál pod vedením Krempaské, té ale po mistrovství Evropy skončila smlouva. Volejbalistky poté pohrozily, že nebudou v národním týmu pokračovat, pokud se k němu Krempaská vrátí. Trenéra by mělo vedení Českého volejbalového svazu vybrat 9. prosince.

Rozlosování MS 2010:
Skupina A: Japonsko, Srbsko, Polsko, Peru, Alžírsko, Kostarika
skupina B: Brazílie, Itálie, Nizozemsko, Keňa, Portoriko, Česko
skupina C: USA, Kuba, Německo, Kazachstán, Thajsko, Chorvatsko
skupina D: Čína, Rusko, Korea, Dominikánská republika, Turecko, Kanada

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články