Hlavní obsah

Do přípravy basketbalistek před MS se vrátí Horáková s Večeřovou

KARLOVY VARY

Nový trenér ženské basketbalové reprezentace Lubor Blažek oznámil jména osmi z šestnácti hráček, s nimiž počítá do přípravy před domácím mistrovství světa v příštím roce. Po roční odmlce se k týmu znovu připojí také někdejší opory Hana Horáková s Ivanou Večeřovou, které letos v květnu vynechaly evropský šampionát v Lotyšsku. Blažek to řekl po úterním losování mistrovství v Karlových Varech.

Článek

Vedle Horákové a Večeřové má i šest dalších stabilních hráček jistotu, že se na konci sezony zapojí do přípravy před vrcholnou akcí. "Neznamená to, že mají nominaci v kapse, ale také jsme chtěli, aby holky už v dostatečném předstihu věděly, že mají naši důvěru," vysvětlil Blažek. Ten později zveřejní jména dalších osmi basketbalistek, které doplní šestnáctičlenný tým v přípravě.

Blažek dále počítá s Evou Vítečkovou, Petrou Kulichovou, Markétou Bednářovou, Kateřinou Elhotovou, Janou Veselou a Ilonou Burgrovou, která se letos v létě po pěti letech strávených na zámořské univerzitě vrátila do Evropy a daří se jí v euroligovém Bourges. Nyní by si mohla odbýt i premiéru v reprezentaci, která se na šampionátu utká s Ruskem, Argentinou a Japonskem.

Dobrá motivace

"Samozřejmě nemáme nic jistého, ale zároveň to beru i jako impulz a motivaci do další práce. Vím, pro co trénovat, nějaká vidina mě bude hnát dopředu," uvedla Bednářová z pražského USK.

Blažka, který zároveň vede i úřadující české mistryně právě z USK Praha, těší návraty dlouholeté kapitánky a opory Brna Horákové a také Večeřové, nové akvizice Galatasaraye Istanbul.

"Předtím, než jsem se stal reprezentačním trenérem, jsem se všemi hráčkami mluvil a jejich přístup byl velmi pozitivní a motivující. To se týká i Hanky (Horákové) s Ivanou (Večeřovou)," uvedl Blažek, který na reprezentační lavičce vystřídal Milana Veverku. Ten skončil po šampionátu v Lotyšsku, kde Češky skončily až desáté.

Blažek plánuje, že se tým před mistrovstvím světa, které hostí Brno, Ostrava a Karlovy Vary na přelomu září a října příštího roku, poprvé sejde v květnu. Vzápětí by měl vyrazit do některého z lázeňských center na důkladnou regeneraci.

"Zatím nevíme, kam pojedeme. Já bych asi potřeboval jet do okolí Karlových Varů na kardiovaskulární systém, který asi bude velmi zatížený, holky asi zase něco na pohybový aparát," žertoval Blažek.

Reklama