Hlavní obsah

Basketbalistky Brna prohrály s favorizovaným Spartakem Moskva

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v šestém kole Evropské ligy ve skupině D s dosud neporaženým Spartakem Moskva 65:82. O jasném vítězství hvězdného ruského týmu rozhodly hned úvodní minuty, ve kterých získaly neomylně hrající Moskvanky třináctibodový náskok.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Eva Vítečková z Frisco Sika Brno (vpravo) se snaží prosadit přes Anete Jekabsonovou-Zogotaovou ze Spartaku Moskva.

Článek

Už po šesti minutách byl na ukazateli skóre stav 2:15. Spartak střelecky táhly obě Američanky Diana Taurasiová a pivotka Sylvia Fowlesová. Brňanky si nedokázaly poradit s aktivní a důraznou obranou Spartaku, většinu přihrávek pod koš získaly soupeřky, které i lépe doskakovaly. Chyby trestaly rychlými protiútoky a jistou koncovkou. Brňanky se trápily a mnohdy působily v kombinační souhře hodně bezradně.

"První desítka udala ráz celému utkání. Tak ustrašený výkon našeho týmu jsem dlouho neviděl. Soupeřky nás drtily rychlým protiútokem. Souviselo to s psychikou. Holky se bály a nohy je neposlouchaly," uvedl trenér Brna Jan Bobrovský, který se pokusil nápor hostů zastavit výměnou rozehrávaček a Horákovou nahradila Škerovičová. Ani tato změna nepomohla, teprve po oddechovém čase se domácí basketbalistky probraly, zpřesnily defenzivu a začala se jim také dařit koncovka. Po prvním koši Kulichové hned ve 3. minutě přidala další body až v sedmé minutě McWilliamsová. Do konce první čtvrtiny se sice podařilo zastavit rozdíl v narůstání skóre, naději na případné bodové dotažení ale zkušené soupeřky nepřipustily.

Jedenáctibodová šňůra suverénního Spartaku hned v úvodu druhé čtvrtiny ukrojila Brňankám hodně z jejich psychické pohody. Hlavní rozdíl byl ve střelbě z dvoubodového prostoru. Domácí hráčky měly úspěšnost pouze 33 procent, Spartak na tom byl o plných dvacet procent lépe. Což se také podepsalo v poločase na patnáctibodovém náskoku Moskvy.

Poněkud bázlivý a nevýrazný projev z úvodní dvacetiminutovky nechaly o přestávce brněnské basketbalistky v šatně. Zvýšily důraz, odhodily přehnaný respekt ze soupeřek, jejich hra dostala jiskru a zápas získal náboj. Brňanky postupně stahovaly náskok až na rozdíl devíti bodů. Jenže po půlhodině hry jim současně s klaksonem vstřelila tříbodový koš Taurasiová a Spartak získal náskok 16 bodů. Tím zhasla definitivně naděje na zvrat a zápas se v závěru změnil v exhibiční vystoupení moskevského týmu.

"Když jsme v obraně přitvrdili, tak byl náš projev o něčem jiném. Ve třetí desítce to už vypadalo, že bychom mohli zápas zvrátit. Ale potom soupeřky daly dvě šťastné trojky. A tím bylo po naší snaze," posteskl si brněnský kouč.

Bleskový vstup do utkání dodal hráčkám Spartaku sebevědomí, což přiznala po utkání jejich americká trenérka Pokey Chatmanová. "Bylo to velmi důležité. Ale věděla jsem, že se Brňanky se zkušeným týmem zvednou a potvrdilo se to. Výsledek možná svědčí o našem výrazném vítězství, ale zápas nebyl zdaleka tak jednoduchý. Rozhodně jsme si až do konce utkání nevydechly," uvedla Chatmanová.

Také jedna z brněnských opor Eva Vítečková viděla příčiny porážky v nezvládnutém začátku. "Proti tak silným soupeřkám se už náskok nedá dotáhnout. I když jsme uhlídaly Taurasiovou natolik, že nám nedala 40 bodů, tak se nám nepodařilo pokrýt další hráčky," řekla Vítečková.

Utkání 6. kola skupiny D Evropské ligy basketbalistek.
Frisco Sika Brno - Spartak Moskva 65:82 (15:26, 29:44, 47:63)
Nejvíce bodů: Horáková 16, Bonnerová a Kulichová po 10, Škerovičová 9 - Taurasiová 23, Fowlesová 18, Jekabsoneová-Zogotaová 12. Rozhodčí: Licina (Srb.), Adamovič (Bosna), Delauné (Fr.). Trestné hody: 15/13 - 10/6. Fauly: 14:16. Trojky: 4:8. Diváci: 987.
Další zápas:
Szeged - Tarbes 82:66.
Tabulka:
1. Spartak Moskva550423:33610
2. Brno642434:43110
3. Fenerbahce532368:3658
4. Gdyně523356:3647
5. Tarbes615403:4697
6. Szeged514343:3626

Reklama

Související témata: