Hlavní obsah

Mužskou basketbalovou reprezentaci povede Budínský

PRAHA

Novým trenérem mužské basketbalové reprezentace bude Pavel Budínský, který vede i Děčín v nejvyšší domácí soutěži. Ve čtvrtek o tom rozhodl výbor České basketbalové federace. ČTK to řekl místopředseda federace Jiří Zídek. Budínský dostal přednost před srbským koučem Slobodanem Nikoličem, který se také o funkci ucházel.

Článek

Pro Budínského začne práce u reprezentace až příští rok v létě, kdy mužstvo zahájí boj o návrat do první evropské divize, z níž letos sestoupilo. "Vím, že reprezentace není v jednoduché pozici a žádný úspěch se zaručit nedá, ale beru to tak, že reprezentace by pro každého trenéra měla být vrcholem," řekl ČTK Budínský.

Výbor federace vycházel i z doporučení sdružení basketbalových trenérů, které Budínského upřednostnilo. "Dlouhodobě jej považujeme za jednoho z nejlepších domácích trenérů. Systematicky a úspěšně, v rámci finančních možností svého klubu, pracuje v Děčíně," řekl ČTK Zídek.

Budínský se koučem reprezentace stal v 35 letech a dostal dvouletou smlouvu. Už dříve avizoval, že práci u reprezentace chce skloubit s působením v Děčíně. "Určitě jsem se nechtěl práce v klubu vzdát. S angažmá u reprezentace mi přibude spousta práce, ale společnými silami se to pokusíme co nejlépe zvládnout," řekl Budínský. Jeho přáním bude dostat národní tým příští rok k postupu z evropské divize B. Do ní Češi letos spadli pod vedením Michala Ježdíka, který pak u reprezentace skončil.

Budínský už má s působením u národního týmu zkušenosti. V letech 2006 a 2007 pracoval jako asistent Zdeňka Hummela a společně tým přivedli i k postupu na mistrovství Evropy do Španělska, kde předloni Češi skončili poslední ve skupině v konkurenci Litvy, Německa a Turecka. Nyní chce mít co nejdříve jasno o složení realizačního týmu. Jedním z jeho asistentů má být nejmenovaný český trenér, druhým pak americký kouč působící v Evropě, jehož jméno ale Budínský také zatím neprozradil.

Osm let své hráčské kariéry Budínský strávil i v první lize v týmech USK Praha, Slavie, Sparty, Ústí nad Labem a Chomutova. S USK v roce 1993 slavil i zisk mistrovského titulu. Jako trenér dovedl v roce 2003 do první ligy Chomutov, od roku 2004 působí v Děčíně, se kterým v minulé sezóně získal ligový bronz.

Reklama