Hlavní obsah

Eden zažije ragbyový svátek

PRAHA

Parádní dárek fandům, stylovou rozlučku reprezentačních matadorů a kulisy, na jaké české ragby není zvyklé, přináší středeční bitva s Hongkongem, exotickým a silným soupeřem v Praze-Edenu (19 h). Mráz může zkrotit rychlé protivníky z tropů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přípravy na ragbyový zápas české reprezentace s Hongkongem v pražském Edenu.

Článek

"V Evropě by Hongkong patřil výkonnostně do A divize. Je to náš první souboj s asijským týmem. Zkoušíme hrát jiné ragby a tento soupeř by mohl pomoci k rozšíření repertoáru," těší se trenér Martin Kafka, jehož svěřenci v současnosti působí ne zrovna úspěšně v B-divizi.

Na fotbalovém stadiónu Slavie zažijí svátek. Za dob české samostatnosti doma ragbisté na tak velkém stadiónu nehráli. Ve federální éře se ovšem ještě ve starém Edenu hrálo, jednou utkání reprezentace předcházelo dojezdu etapy Závodu míru. "Je to víc zavazující, vše je z tribun líp vidět, ale snad ještě vymáčkneme to nejlepší," přemítá Jan Macháček, s nímž se budou s týmem loučit i Ladislav Vondrášek, Antonín Brabec a další zkušení hráči. Chybí ovšem jádro týmu působící ve Francii.

Ragbyové branky, háčka, už včera v Edenu usadili do připravených pozic. "Bylo třeba také spustit vyhřívání trávníku, což nám zatíží rozpočet," říká za orgnaizátory Milan Rázga.

"Nikdo z našeho týmu nikdy nehrál v minus patnácti, navíc se u nás hraje na umělém povrchu," připomíná velšský trenér Hongkongu Ria Rees. Vedle vedení reprezentace sleduje v Asii nebývalý rozlet verze tohoto sportu s pouze sedmi hráči, která se dostala od roku 2016 i OH. "V Hongkongu je to populární, tamní prestižní sedmičkový turnaj vydělá tolik peněz, že máme na cestu do Evropy, jinak je to ale společenská hra jako pro většinu vašich ragbistů. I ti naši pracují: v bance, jako právníci a podobně," říká Rees, jehož tým, ještě neaklimatizovaný, prohrál v Německu a čeká ho ještě utkání v Nizozemsku.

Reklama