Hlavní obsah

Basketbalistky Brna porazily v Evropské lize Tarbes

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily v osmém kole Evropské ligy nejlepší současný francouzský tým Tarbes 83:68. O svém vítězství rozhodly ve druhé čtvrtině, po níž získaly desetibodový náskok, který po změně stran už udržely. V tabulce skupiny D se Brno při stejném počtu bodů posunulo zásluhou lepšího skóre na druhé místo před Fenerbahce Istanbul.

Článek

Ve vyrovnaném úvodu stačily domácí basketbalistky pokrýt robustní francouzskou pivotku Yacoubouvou a soupeřky příliš nepouštěly pod koš. Při rychlých akcích se prosazovala brněnská pivotka Kulichová a po šesti minutách už vedly Brňanky 15:9. Trenér Tarbes Gomez stáhl Yacoubovou a nahradil ji o pět centimetrů menší Sackovou.

Hra Tarbes se po tomto tahu zlepšila, více prostoru ke střelbě dostala zejména Američanka Houstonová, která jen v první čtvrtině nastřílela 13 bodů. Francouzský celek zvýšil agresivitu, zpřesnil zakončení a ve 14. minutě získal vedení 31:30. V této pasáži se Brňanky trápily a působily bezradně proti přesnější obraně soupeřek.

"Utkání nebylo vůbec jednoduché. Tarbes na nás vyrukoval s nepříjemným zónovým presinkem a nám se jej až na malé výjimky nedařilo překonat. Hráčky věděly, jak hrát, ale nedokázaly se dostat do základního postavení," řekl po utkání trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Z chvilkové krize vytáhly domácí tým Vítečková a následnými dvěma trojkami v rychlém sledu Horáková. Ta stačila nejen přesně zakončovat, ale dvakrát vystihla špatnou rozehrávku soupeřek a získání míče zakončila sólovými útoky přes polovinu hřiště a cennými koši. I když se tým Tarbes ještě snažil kontrovat přesnými střelami Švédky Eldebringové, Brňanky se dostaly zpět do herní pohody. Jeden ze svých nejlepších zápasů v brněnském dresu odehrála Američanka Bonnerová, která výborně zakončovala a také stačila doskakovat většinu odražených míčů.

Náskok ještě zvýšily

Desetibodový náskok domácí hráčky po změně stran ještě zvýšily, ale Francouzky se poté vzchopily. Pomohla jim k tomu i nepřesná hra soupeřek, které ztrácely často míče v rozehrávce. Brňanky povolily Tarbes snížit na rozdíl dvanácti bodů, zvrat ale nepřipustily. Bonnerová odehrála bez jedné minuty celé utkání a dosáhla pozoruhodný double-double, když zaznamenala 19 bodů a 21 úspěšných doskoků.

"Kdybychom nepřidržovali v útoku zbytečně míč, tak jsme soupeřky překonali snadněji. Tarbes podalo velmi dobrý výkon, nehrajeme dobře v obraně. Musíme se zlepšit, chybí nám komunikace mezi hráčkami," uvedl Bobrovský.

Trenér Tarbes Francois Gomez si posteskl, že proti Brnu je těžké hrát. "Soupeřky představují jeden z nejlepších týmů v Evropě. Dnes se nám ale mohl podařit zázrak. Bohužel jsme špatně stříleli a netrefovali se ani z vyložených pozic. Špatně jsme také bránili a doskakovali," řekl Gomez.

Brněnská opora Eva Vítečková nebyla s výkonem příliš spokojena. "Nebyl oslnivý. Ale důležité je, že se nám podařilo zvítězit. Neubránili jsme nebezpečnou Houstonovou, ale cesta k vítězství vedla přes pozorné bránění dalších hráček," prohlásila Vítečková.

8. kolo skupiny D Evropské ligy basketbalistek:
Frisco Sika Brno - Tarbes GB 83:68 (27:24, 48:38, 65:50)
Nejvíce bodů: Bonnerová 19, Horáková 16, Vítečková 11 - Houstonová 29, Eldebringová 13, Yacoubouová 12. Rozhodčí: Gologanov (Bul.), Nituová (Rum.), Ozgün (Tur.). Trestné hody: 16/9 - 12/9. Fauly: 12:13. Trojky: 6:5. Diváci: 850.

Basketbalistky USK prohrály v Gorzówě

Basketbalistky USK Praha si komplikují boj o postup v Evropské lize. Na hřišti polského Gorzówa ve středu podlehly 72:87 a tabulka skupiny C se dva zápasy před koncem ještě více vyrovnala. Na dosud druhé Pražanky se bodově dotáhly Košice, s kterými se USK střetne v dalším zápase 13. ledna.

Vysokoškolačky opět doplatily na bídný úvod. Ztrácely míče, netrefovaly koš a za 152 sekund už prohrávaly o devět bodů. Domácím hodně pomohly hned tři trojky na úvod. "Nechápu naše začátky, dělají nám opakovaně problémy. Navíc máme pořád problémy s hrou dlouhých hráček, vyjma Kiretaové nejsou schopné být nebezpečné, pokud jsou zády ke koši," řekl po zápase kouč USK Lubor Blažek.

Pak se ovšem Pražanky zvedly a začaly pozvolna dotahovat. Ve 12. minutě Maltsiová vyrovnala na 30:30, jenže pak začaly domácím znovu vycházet i těžké střely a trojky, což je vrátilo do vedení. "Dneska jsme udělali hodně chyb v obraně jedné situace, která byla přitom hodně čitelná," řekl Blažek a přiznal, že šlo právě o bránění trojek. "Soupeři jsme tyhle trojkové pokusy prostě dovolili, dělali jsme tam zbytečné chyby," uvedl.

Polky se brzy vyfaulovaly

USK po celý zápas zaostával především v přesnosti zakončení a na doskoku, což jej trápilo už v předchozích zápasech. Náskok domácích pozvolna narůstal a v polovině třetí části už byl dokonce třináctibodový. Stále indisponovaná Kiretaová ještě jednou zavelela k náporu, který ale Gorzów těsně před koncem čtvrtiny odrazil a pak opět zvyšoval své vedení.

Poslední naděje pro pražský tým svitla 144 sekund před koncem. Polky se brzy vyfaulovaly a jeho celek zejména díky trestným hodům stáhl na šest bodů a mohl dál útočit. Whalenová však vzápětí ztratila míč a domácí hráčky to z brejku potrestaly. Gorzów tím definitivně získal kontrolu nad zápasem a v závěru využil zoufalé snahy hostů k výraznému navýšení rozdílu.

Díky výsledkům ostatních zápasů se skupina ještě více zamotala. "Dneska se rodila překvapivá vítězství i prohry, my jsme bohužel ta překvapivá prohra. Teď je bezpodmínečně nutné vyhrát aspoň jeden zápas, abychom měli jistý aspoň postup, o nasazení už ani nemluvíme. Prohrát takhle před Vánoci je vysloveně k naštvání, takhle budeme ten zápas řešit i přes svátky," prohlásil Blažek.

Gorzów - ZVVZ USK Praha 87:72 (28:24, 48:41, 67:61)
Nejvíce bodů: Richardsová 25, Žurowská 21, Spencerová 15 - Whalenová 15, Kiretaová 12, LeDreánová, Maltsiová a Tamaneová po 10. Rozhodčí: Saros (Fin.), Bekiš (Běl.), Mogulkoc (Tur.). Trestné hody: 18/14 - 15/14. Fauly: 16:16. Trojky: 9:4. Diváci: 900.

Reklama

Související témata: