Hlavní obsah

Basketbalistky mají velkou podporu z domova

PATRAS (Řecko)

Takřka neustálé pípání mobilních telefonů s gratulacemi ve formě zpráv SMS od přátel a sportovních příznivců vyplnilo čtvrteční volný den českých basketbalistek. Nejvíce v permanenci je mobil vedoucího výpravy Jiřího Hamzy. Jeho operátor při zářijové fakturaci nejspíš zaplesá, neboť se účet zřejmě přiblíží ke sto tisícům korun.

Foto: PRÁVO

Trenér českého týmu Jan Bobrovský

Článek

Na Hamzův mobil došla gratulace hráčkám například od bývalého vítěze Světového poháru v dálkových bězích na lyžích Aleše Vaňka a také lyžařů v Novém Městě na Moravě, kde Hamza řídí marketink Zlaté lyže a Světového poháru.

Němcová by chtěla znovu reprezentovat

Nejzajímavější zpráva SMS ale došla na Hamzův mobil od někdejší nejlepší basketbalistky Evropy a bývalé reprezentantky Evy Němcové. "Jirko, předej co nejvřelejší gratulaci k dosavadním úspěchům všem hráčkám. Vím, že spolu nekomunikujeme, ale nabízím vám stále své služby," stálo v esemesce. Komunikace mezi oběma bývalými přáteli se zadrhla po nedávném rozhovoru Němcové pro magazín deníku Sport, v němž Hamzu ostře kritizovala.

Na sklonku loňského roku Němcová, která začala uplynulou sezonu v Šoproni, náhle oznámila ukončení činnosti kvůli vleklým problémům s poraněným kolenem. Po zhruba dvou měsících se vrátila znovu k basketbalu a projevila přání hrát v reprezentaci. Jenže žádala tréninkové úlevy, neboť namáhavou zátěž by zřejmě poraněné koleno neuneslo. Oba trenéři české reprezentace Jan Bobrovský a Lubomír Blažek ale po zvážení celé situace chtěli, aby Němcová absolvovala celou přípravu, na což hráčka nepřistoupila.

O náladu se starají Vrba s Hamzou

Hamza je v Řecku zdrojem dobré nálady v českém týmu ve dvojici s dvaasedmdesátiletým lékařem české výpravy a basketbalovým světoběžníkem Vladimírem Vrbou. Do basketbalového dění je doktor Vrba zapojen více než čtyři desítky let, v minulosti býval lékařem bývalé československé mužské reprezentace a ligové Dukly Olomouc. Trenér Bobrovský si jej vzal hned po svém nástupu do funkce reprezentačního trenéra i k týmu žen.

"Při jídle Vrba s Hamzou nezavřou pusu a jen málokdy pustí někoho dalšího ke slovu. Neustále spolu uzavírají a ruší vzájemnou koalici. Doktor Vrba k tomu přidá svoje úsměvné historky z minulosti a o zábavu je stále postaráno," poznamenal vedoucí české reprezentace Soběslav Jelínek.

Zatím skromnou kolonu českých fanoušků, kterou tvoří pět bubeníků z Trutnova, v závěrečných bojích rozšíří i spoluhráčky Zuzany Klimešové z týmu Asters Atény. "Už se na ně těším, slíbily, že budou našemu týmu hlasitě fandit," řekla Klimešová.

V Patrasu je menší pohodlí

Tým se ve čtvrtek přemístil z luxusního přímořského hotelu nedaleko Pyrgosu do necelých sto kilometrů vzdáleného Patrasu, kde jej čeká vyvrcholení mistrovství Evropy v podobě bojů o medaile a tím také o tři postupová místa na olympijské hry. V Patrasu už nebydlí všechny týmy společně, ale jsou rozmístěny do více hotelů ve městě.

"Už to není takový luxus, který jsme měli v Pyrgosu. Navíc pořadatelé slibovali, že družstva rozdělí podle umístění ve skupinách a nejlepší ubytují společně se zajištěním většího komfortu. Nakonec ale bydlíme s Maďarkami, které jsou jen ve skupině o deváté až dvanácté místo. Ale to už nehraje podstatnou roli, pro nás je nyní důležitý dobrý výsledek," vrátil se k dění na palubovce trenér Bobrovský.

Reklama

Související témata: