Hlavní obsah

NBA suspendovala basketbalistu Arenase kvůli skandálu se zbraněmi

WASHINGTON

Hvězdný basketbalista Gilbert Arenas si kvůli prosincovému incidentu se zbraněmi delší čas nezahraje. Vedení NBA ve středu v den jeho 28. narozenin hráče Washingtonu suspendovalo na neurčito až do vyřešení případu. Arenas nebude po dobu trestu dostávat plat.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Gilberto Arenas z Washingtonu Wizards

Článek

Trojnásobný účastník Utkání hvězd Arenas vytáhl 21. prosince při hádce v kabině na spoluhráče Javarise Crittentona ze skříňky nenabité pistole a kvůli porušení přísných zákonů Washingtonu DC se v pondělí sešel s vyšetřovateli. Ačkoli se předpokládalo, že vedení NBA s případnou suspendací počká až do vyřešení případu ze strany washingtonských orgánů, svým následným chováním se Arenas sám připravil o možnost zůstat v týmu.

Ačkoli se totiž basketbalista začátkem týdne za svou účast v aféře omluvil a označil ji za špatný pokus o vtip, o skandálu nadále vtipkoval na Twitteru. Během úterního utkání proti Philadelphii si navíc neodpustil gesta, jimiž s nataženými ukazováčky imitoval střílení.

"Došel jsem k názoru, že pan Arenas v současnosti není připraven objevit se na palubovce v utkání NBA," vysvětlil Arenasovu suspendaci komisionář David Stern. Kontroverzní basketbalista přijde každým zápasem bez mzdy zhruba o 147 200 dolarů (více než 2,5 miliónu korun). V této sezóně si má totiž vydělat 16,2 miliónu z celkového šestiletého kontraktu na 111 miliónů.

Omluva komisionáři

Arenas v následném prohlášení uvedl, že zastavení činnosti respektuje a že sám zatelefonoval Sternovi, aby se za své chování omluvil. "Beru plnou odpovědnost za své chování, rozumím tomu, proč mě NBA suspendovala. Tím, že jsem měl zbraně ve Verizon Center, a pokusem o vtip jsem osvědčil velmi špatný úsudek," dodal hráč.

Suspendaci své největší hvězdy podpořilo i vedení Wizards včetně rodiny Pollinů, která klub vlastní. Pollinovi jsou na zbraně hákliví - zesnulý Abe Pollin změnil před 13 lety název týmu z Bullets (kulky) právě kvůli násilným konotacím.

Arenas už měl problém se zbraněmi v roce 2004. Tehdy byl suspendován na zahajovací zápas sezóny kvůli nesprávné registraci zbraně z doby, kdy ještě působil v Golden State Warriors.

Reklama