Hlavní obsah

O volejbalové zlato se utkají Polky s domácím Tureckem

ANKARA

Polské volejbalistky budou hrát v neděli o svůj premiérový titul mistryň Evropy. O postup do finále svedly pětisetovou bitvu s Němkami, které v rozhodující fázi jasně předčily v útoku. Poslední bod proměnila nejlepší hráčka zápasu Malgorzata Glinková. V posledním utkání turnaje změří síly s domácími Turkyněmi.

Článek

Poslední účast polského týmu ve finále ME se datuje již z roku 1967. Díky dnešnímu úspěchu si Polky navíc zajistily účast na listopadovém Světovém poháru v Japonsku, z kterého nejlepší trojice zamíří na aténskou olympiádou.

Němky na šampionátu v Ankaře utrpěly první prohru, ale nemusejí zoufat, neboť budou hrát o třetí místo a jejich sen o první medaili po dvanácti letech stále trvá. Ve druhém semifinále se utkají domácí Turkyně a Nizozemky.

Volejbalová horečka

Polkám se do cesty za evropským titulem postaví domácí Turkyně. Neuvěřitelné tažení šampionátem v Ankaře ještě umocnily hladkou výhrou nad nizozemskými volejbalistkami 3:0 a nejenže získají vůbec první medaili, ale postupem do finále si rovněž zajistily účast na Světovém poháru v Japonsku.

Na předchozí kontinentální šampionát se přitom Turkyně vůbec neprobojovaly, nicméně coby pořadatelky kvalifikaci hrát nemusely. V zemi jejich úspěch vyvolal volejbalovou horečku a už zápas se Slovenskem v základní skupině sledoval turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Semifinále
Polsko - Německo 3:2 (23, -20, -22, 22, 9), Turecko - Nizozemsko 3:0 (17, 22, 22)

Volejbalistky Ruska a Itálie setřásly zklamání

Po zklamání z neúčasti v semifinále mistrovství Evropy mohou být ruské i italské volejbalistky spokojeny alespoň s tím, že se probojovaly na lednovou olympijskou kvalifikaci. Na turnaj v Baku postoupí z tureckého šampionátu šest týmů a Rusky i Italky dnes tuto podmínku splnily.

Jak obhájkyně titulu v utkání s Bulharskem, tak italské mistryně světa proti Rumunkám se však na výhru nadřely. Sedmnáctinásobným mistryním Evropy z Ruska vzdorovaly soupeřky v pěti setech, Italky zase prohrávaly s Rumunskem 0:1 na sety a teprve pak jej zdolaly. Oba týmy budou hrát spolu na ME o páté místo, Bulharsko s Rumunskem se v neděli utkají o konečné sedmé.

O místo ve finále se dnes odpoledne střetnou Polsko s Německem a domácí Turecko s Nizozemskem.

Skupina o 5.-8. místo
Rusko - Bulharsko 3:2 (21, -28, 15, -26, 11), Itálie - Rumunsko 3:1 (-21, 15, 26, 21).

Reklama

Související témata: