Hlavní obsah

Plážové volejbalistky se pokusí najít formu v Riu

PRAHA

České beachvolejbalistky Eva Celbová a Soňa Nováková si vydaly na cestu za žhavým sluncem a bouřlivým publikem do Brazílie. S vědomím, že jeden velký letošní úkol už zvládly, s předstihem si totiž zajistily účast na olympijských hrách v Aténách, odletěli do Rio de Janeira na vrchol právě probíhající sezóny - mistrovství světa, které začne 8. října.

Foto: Novinky

Jedničky českého plážového volejbalu - Soňa Nováková (vlevo) a Eva Celbová.

Článek

Nejlepší česká dvojice pojede v roli obhájkyň bronzových medailí. Před dvěma roky v Rakousku byl zisk cenného kovu doslova senzací. Tentokrát takto vysoko český pár nehledí, protože výsledky posledních dnů budí spíše rozpaky.

"Měly jsme velmi dobrý začátek sezóny, hrály jsme v pohodě, dařilo se nám," připomněla Celbová tři vynikající pátá místa v turnajích Světového poháru, na indonéském ostrově Bali se blýskly dokonce třetí příčkou.

"Zlom přišel v Turecku při mistrovství Evropy. Měly jsme smůlu, nepodařilo se nám zlomit několik vyrovnaných koncovek a rozhodilo nás to psychicky. Od srpna nás to pronásleduje," krčí rameny Nováková po neúspěších v Miláně a Los Angeles. "Jako by letošní vrchol byl za námi. Zřejmě je to dlouhou sezónou," hledá aktuálně osmá dvojice světového žebříčku příčinu poklesu formy.

Sen si splnily včas

Úsměv ze rtů to ostřílenému páru nijak zvlášť nebere, hraje spolu už téměř deset let a nejednu krizi už dokázal zažehnat. Hlavně, že si po účasti v Sydney včas splnil i druhý olympijský sen. "Naším cílem bylo kvalifikovat se do Atén, což se povedlo. Teď musíme myslet na mistrovství světa," odhodlaně tvrdí Celbová.

Šampionát v Brazílii nebude zápasovým martyriem, které plážové volejbalistky prožívají na turnajích Světové série, kdy během jednoho dne musejí odehrát až tři zápasy. "Rychle se projevuje únava, člověk vyskočí o dva centimetry méně, jindy nejlepší údery se nedaří, přijde víc chyb, což se v konečném účtování projeví. To v Riu nebude, za den absolvujeme maximálně dva zápasy."

Do dějiště odlétají s týdenním předstihem kvůli přípravě i aklimatizaci. "Tady se chystáme v ponožkách a zabalené do mikin. Delší pobyt v Brazílii nám pomůže. Potrénujeme, abychom si věřily při úderech i servisu," plánují si.

Brazilky favoritkami

Teploty se během MS mají pohybovat kolem příjemných třiceti stupňů, zřejmě podstatnou roli sehraje prostředí. "Brazilky budou největšími favoritkami. Mohou se spolehnout na obrovskou diváckou podporu, lidé jsou strašně nažhavení. Od rána od pěti hodin stojí ve frontách na lístky. Něco podobného je při plážovém volejbalu k vidění snad jen při pověstném turnaji v Klagenfurtu. Atmosféra jako při fotbalu," srovnává Nováková. "I nám ovšem bouřlivá kulisa pomáhá, ohromně nás vyhecuje."

Právě domácí reprezentantky by české duo nerado potkalo. "Jejich styl nám nesedí. Raději bychom se utkaly s Američankami, se kterými máme dobrou bilanci," upozorňuje Celbová, která v Brazílii oslaví 28. narozeniny a společně s o dva měsíce mladší Novákovou by si rády daly dárek - minimálně postup ze skupiny. "Uhrát osmičku by bylo fajn," říkají svorně.

Reklama

Související témata: