Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova jsou po velkém obratu v play-off LM

Volejbalistky Prostějova zvítězily v předposledním kole základní části Ligy mistryň ve skupině C v Bilesko-Biale 3:2 a zajistily si účast v play-off. Hanačkám se v Polsku podařil po dvou prohraných setech dokonalý obrat a v tabulce už nemohou přijít o třetí místo.

Článek

Trenér Modřanské Prostějov Miroslav Čada vsadil na stejnou základní sestavu, která před týdnem odvedla solidní výkon v Moskvě proti Dynamu. Hráčky se ale v prvních dvou setech trápily. Do stavu 8:8 sice Hanačky držely vyrovnanou partii, postupně ale ztrácely krok. Nestačily uhlídat na síti smečující Horkou a Baraňskou, které přesně útočily jak po krajích, tak i středem sítě.

"Soupeřky hrály výborně. Dařilo se jim podání a výborně útočily. My jsme měli velké problémy, dostali jsme se do defenzivy," řekl ČTK Čada.

Bielsko-Biala získala čtyřbodový náskok 18:14, ale v koncovce se Prostějov vzchopil a Spalová s Američankou Glassovou strhly tým ke zlepšení. Výsledkem bylo vyrovnání na 20:20, drama ale odmítla pěti body po sobě důrazně podávající Baraňská. Prostějov příjem nezvládl a závěr setu školáckými chybami ztratil.

Špatná koncovka psychicky poznamenala výkon Hanaček ve druhém setu. Domácí volejbalistky se dostaly do herní pohody, přesněji kombinovaly a měly převahu na podání. Polský tým vedl už 23:16, než si odešla odpočinout Horká a Hanačky při její absenci uhrály tři body. Polský trenér pak raději hned poslal své eso zpět do hry a závěr setu už měly opět v režii domácí.

Do třetího setu místo nahrávačky Törökové nastoupila Nováková, přestože má po operaci kolena ještě problémy s pohyblivostí. Svými zkušenostmi ale výrazně dopomohla k uklidnění týmu. Domácí hráčky vypadly z rytmu a karta se nečekaně začala obracet. Prostějov dostal soupeře pod tlak důraznějším podáním a zpřesnil útočné kombinace. Polskému týmu docházely viditelně síly na to, aby ještě třetí set otočil.

"Naše hra se od třetího setu změnila. Nebylo moc času ani možností na přemýšlení. Jen jsem se koncentroval na to, co se dá se zápasem ještě udělat. Mnoho variant nebylo. Zůstalo pouze vystřídání. Zásluhu na zvratu měly hlavně střídající Nováková a Soaresová, ke kterým se postupně přidaly další hráčky," konstatoval Čada.

Čtvrtá sada se už odehrávala zcela v režii prostějovských volejbalistek, které ještě zvýšily tlak. Mnohem snadněji překonávaly nepřesné bloky soupeře, proti ofenzivnímu volejbalu nenašly hráčky Bielsko-Biale protizbraň. Ke klidné koncovce dopomohla skvěle podávající Glassová, která od stavu 17:13 uhrála sedmibodovou šňůru. Při setbolu sice poslala míč do sítě, ale hned další míč už hráčky Prostějova uhrály.

Hráčky Bielsko-Biale uvrhla ztráta dvousetového vedení do hlubokého útlumu a v tie-breaku už jen přihlížely exhibici soupeře. Prostějov domácím umožnil uhrát pouze sedm bodů. "To vítězství bylo vydřené, ale nesmírně cenné. Důležité bylo, že se tým ani za nepříznivého stavu nepoložil," vyzvedl Čada výkon družstva.

Volejbalová Liga mistryň, 5. kolo skupiny C:
Bielsko-Biala - Prostějov 2:3 (20, 19, -22, -15, -7)
Rozhodčí: Godoy Alonso (Šp.), Van Gompel (Niz.). Čas: 103 min. Diváci: 1200.
Sestava Prostějova: Töröková, Nnamaniová, Valenteová, Glassová, Ssuschkeová, Spalová, libero Tomanová - Soaresová, Nováková, Bramborová.
Tabulka:
1.Fenerbahce Istanbul44012:08
2.Dynamo Moskva4319:77
3.Prostějov5238:137
4.Bielsko-Biala5056:155

Reklama