Hlavní obsah

Házenkáři věří, že na mistrovství Evropy uspějí i bez zraněných opor

PRAHA

Postup ze skupiny je hlavním cílem českých házenkářů, kteří v pátek dopoledne zamíří vlakem do Rakouska, kde se od 19. do 31. ledna uskuteční evropský šampionát. Trenér Martin Lipták na čtvrteční konferenci oznámil konečnou nominaci. Podle očekávání v ní nefigurují dva zranění hráči - David Juříček a Pavel Horák.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér české házenkářské reprezentace Martin Lipták

Článek

Český tým se minulý týden představil na mezinárodním turnaji v Dánsku, kde sehrál tři utkání - s Norskem, Slovinskem a domácím celkem. "S dosavadní přípravou jsem spokojený. První zápas proti Norsku byl velmi vydařený. V utkání se Slovinskem se nám povedl první poločas, v tom druhém jsme ale zmatkovali. Proti Dánům jsme si vytvořili hodně šancí, bohužel jsme je neproměnili a soupeř nás potrestal," zhodnotil přípravu na úvod tiskové konference reprezentační kouč Martin Lipták.

"I přes dvě prohry mám ale radost. Na týmu je vidět, že udělal pokrok. A do zahájení mistrovství Evropy se ještě zlepšíme," prohlásil Lipták, který vzápětí oznámil konečnou nominaci.

Čeští házenkáři. Zleva: Filip Jícha, Karel Nocar, trenér Martin Lipták a Daniel Kubeš.foto: Právo/Michaela Říhová

V ní podle předpokladů nefigurují dva zranění hráči David Juříček a Pavel Horák. "S absencí Juříčka a Horáka se musíme vypořádat. Žádné velké změny jsem v nominaci nedělal. Tahle generace hráčů má ještě co říci. Není potřeba tým omlazovat," vysvětloval kouč. "Na klíčovém postu pivota jsem se rozhodl, že vypomůže Daniel Kubeš. S jeho rozpětím paží se těžko obchází a v útoku dokáže odstavit obránce a připravit pozice pro střelce," objasňoval své rozhodnutí Lipták. Z hráčů české extraligy se na šampionátu představí Kamil Piskač z pražské Dukly a Ondřej Zdráhala z Karviné.

Výhra nad Maďarskem je povinností

Česká reprezentace do Rakouska zamíří už v pátek dopoledne, aby se pořádně připravila na první zápas ve skupině D se Španělskem, který se odehraje 19. ledna. O den později čekají na český výběr Francouzi, úřadující mistři světa a olympijští vítězové z Pekingu. Poslední utkání ve skupině odehrají Češi 22. ledna proti Maďarsku.

"Chceme uspět v každém souboji. Tým má kolektivního ducha, ale i individuality. Máme na to jít do zápasu se Španělskem i Francií s tím, že jdeme zvítězit. I když se to nemusí podařit, ale v hlavách hráčů to tak musí být nastaveno," řekl Lipták. "Pokud chceme postoupit, tak výhra nad Maďarskem je naší povinností. Když se nám postup nepovede, bude mi to hodně líto," uzavřel kouč.

Nominace na mistrovství Evropy:
Brankáři: Martin Galia (Lemgo/Něm.), Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm.).
Křídla: Karel Nocar (Chambéry/Fr.), Pavel Mičkal (Nordhorn/Něm.), Jan Filip (Schaffhausen/Švýc.), Jan Sobol (Montpellier/Fr.).
Spojky: Jiří Vítek (Bergischer/Něm.), Ondřej Zdráhala (Karviná), Daniel Kubeš (Lemgo/Něm.), Filip Jícha (Kiel/Něm.), Alois Mráz (Wetzlar/Něm.), Jan Stehlík (St. Raphael/Fr.), Tomáš Sklenák (Eisenach/Něm.).
Pivoti: Václav Vraný (Coburg/Něm.), Kamil Piskač (Dukla Praha),
Univerzál: Jiří Hynek (Ahlen/Něm.).

Reklama