Hlavní obsah

Házenkář Jícha před ME: Když každý splní svůj úkol, máme šanci uspět

PRAHA

Optimisticky naladěn odjíždí na evropský šampionát do Rakouska Filip Jícha, jeden z nejlepších českých házenkářů. "Postup ze skupiny je v našich silách. Když každý hráč splní v zápasech své úkoly, máme šanci uspět," říká sedmadvacetiletá opora národního týmu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Český reprezentant v házené Filip Jícha

Článek

Mistrovství Evropy v házené už klepe na dveře. Příští týden v úterý v Rakousku vypuknou boje v základních skupinách. A na český tým ve Wiener-Neustadu čekají nelehcí soupeři - Španělé, Maďaři a úřadující mistři světa a olympijští vítězové z Pekingu Francouzi. Svěřenci trenéra Martina Liptáka v čele s Filipem Jíchou však věří, že se jim povede postoupit do další fáze soutěže.

"Postup ze skupiny je v našich silách," prohlásil jeden z nejlepších českých házenkářů Filip Jícha na čtvrteční tiskové konferenci. "Do Rakouska jedeme už o čtyři dny dříve. S takovým předstihem jsme na žádný šampionát ještě nejeli. Alespoň nebude žádná hektika a budeme mít více času připravit se na úvodní zápas se Španělskem, a to je dobře," zamýšlel se sedmadvacetiletý hráč, který před šampionátem hýří optimismem.

Všichni se učí

"Důležité je, abychom se vyvarovali chyb, kterých jsme se v minulosti dopouštěli. Dobré je, že jsme se o našich nedostatcích začali více bavit. A to je podle mě moc důležité," přiznal házenkář německého Kielu.

"Navíc bude mít naše hra určité schéma. Každý hráč má dva tři úkoly, které musí během zápasu splnit. Dříve jsme hodně improvizovali, a to nebylo dobře. Začali jsme zmatkovat a tomu se chceme nyní vyvarovat. Teď se všichni učíme a zapamatováváme, co máme dělat a na trénincích to pak zkoušíme, "dodala levá spojka.

"Neříkám, že turnaj vyhrajeme. Z mužstva mám ale velmi dobrý pocit. Když každý z nás v zápasech splní své úkoly, máme šanci uspět. Jsem přesvědčený, že jsme schopni sebrat body i jednomu ze špičkových týmů. Důležité je, abychom viděli, že jsme udělali pokrok," uzavřel Filip Jícha. První zápas odehrají čeští reprezentanti v úterý od 18:15 proti Španělsku.

Reklama

Související témata: