Hlavní obsah

Brankář házenkářů Štochl: Proti Španělsku bude důležitá spolupráce s obranou

Český národní celek měl vždy štěstí na dobré brankáře. V posledních letech se vykrystalizovala stabilní dvojice gólmanů Petr Štochl - Martin Galia, které zezadu jistí další zkušený brankář Miloš Slabý. Jako první dostane na mistrovství Evropy příležitost Štochl. "Mám radost, že budu začínat, ale v týmu se na to příliš nehraje," řekl před zápasem se Španělskem brankář Lišek z Berlína.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český brankář Petr Štochl (vpravo) na archivním snímku

Článek

Proti Španělsku nastoupíte jako jednička, jak se na utkání těšíte?

Není to pro mne úplně nová role, jako první brankář jsem vstupoval už do mistrovství Evropy 2008 v Norsku. Mám radost, že budu v zápase začínat, ale popravdě, v týmu se na to příliš nehraje. Budu jedině rád, když se mi zápas povede a já klukům v utkání svým výkonem pomohu.

Proti vám bude v brance soupeře stát velice silný protivník, kterým je bývalý jugoslávský reprezentant Arpad Sterbik, jak velkou překážkou bude pro český celek?

Sterbik je jeden z nejlepších brankářů na světě a Španělsku takový brankář v posledních letech chyběl, protože i jejich gólmani stárnou. S ním budou jednou tolik silní. Určitě by pro náš celek mohl být překážkou, vždyť byl nejlepším házenkářem světa a stále patří k nejlepším světovým brankářům.

Jak důležitý je pro tým vstup do turnaje?

Obrovsky, i když každý z těch tří zápasů bude důležitý. My musíme minimálně jeden vyhrát, abychom postoupili dále. A kdyby se nám podařilo porazit Španělsko, můžeme s klidnou hlavou na Francouze a pak se těšit na páteční duel s Maďarskem. Zápas se Španělskem bude dost možná nejdůležitějším zápasem v základní skupině.

Proběhla před Španělskem nějaká speciální brankářská příprava, studoval jste soupeřovi hráče?

Já nejsem takový typ brankáře, který by si musel dělat obsáhlou přípravu. Stačí mi poměrně málo videa, soustředím se na svůj výkon. Důležitá bude spolupráce s obranou, pokud budeme v obraně pracovat dobře, pak i my brankáři můžeme podat dobré výkony, protože míče by teoreticky mohly chodit tam, kam mají a kde je budeme čekat.

Jak se vám podařilo ve Wiener Neustadtu aklimatizovat. Prospěl týmu brzký příjezd do dějiště šampionátu?

Je to poprvé, co jsme na místě takto brzo, ale celkově bylo vše výborně naplánováno. Tradičně hektické bývají první dva dny a ty již máme za sebou. Nemusíme řešit, že na letišti sněží nebo je zácpa na dálnici. Jsme v klidu, zabydlení, jsme tu spokojení. A pokud nás přijedou podpořit naši fanoušci, bude se nám tu hrát jako doma.

Reklama