Hlavní obsah

Brněnské basketbalistky porazily Szeged až po trojkovém závěru

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily v závěrečném utkání základní části Evropské ligy maďarský Szeged 69:61, když o svém vítězství ve vyrovnaném duelu rozhodly až v závěrečné čtvrtině. V této části zápasu své soupeřky rozložily hlavně úspěšnou střelbou z tříbodového prostoru. Hlavními tahounkami brněnského úspěchu ve středu byly české reprezentantky Horáková a zejména Vítečková.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnská basketbalistka DeWanna Bonnerová (vpravo) a hráčka Szegedu Zsuzsanna Horvathová.

Článek

Stejně jako v prvním vzájemném zápase v Szegedu vyšel Brňankám i při absenci opor Žirkové a Kulichové dokonale vstup do utkání a snadno získaly náskok 9:0. "Kulichová má problémy s kotníkem. V pondělí přišla na trénink o berlích, v úterý netrénovala. Dnes ji noha při rozcvičení bolela. Proto jsme se rozhodli, že i kdybychom měli prohrát, tak ji necháme odpočívat," řekl trenér brněnských basketbalistek Jan Bobrovský.

Ještě po šesti minutách vedly hráčky Frisca Sika rozdílem deseti bodů, když své soupeřky přehrávaly rychlejší kombinační souhrou, uplatňovaly výškovou převahu a přesněji zakončovaly. Jenže v závěru úvodní čtvrtiny začala souhra domácího týmu skřípat, vázla spolupráce v obraně a maďarské basketbalistky snižovaly; v 13. minutě už dokonce vedly 22:20.

Brňankám se postupně přestala dařit střelba, ztrácely míče při nepřesných rozehrávkách a dostávaly se stále více do herní křeče. Navíc se v 13. minutě zranila opora Taj McWilliamsová, kterou soupeřka nechtěně píchla do oka; Američanky se do hry vrátila až po změně stran. Hráčky Szegedu spoléhaly na střelbu z větší i ze střední vzdálenosti, hrály v mnohem větší pohodě a chytrou hrou získaly do poločasu tříbodový náskok.

"Když se daří, tak je basketbal hračka. Nám se ale nyní nedaří a navíc se potýkáme se zdravotními problémy. Přesto ale měl být tento zápas naší záležitostí. Po desetibodovém náskoku jsme výrazně povolili v obraně. Celý poločas jsme byli zakřiknutí, v závěru se naše hra zlepšila. Pokud se nám nedaří obrana a útok je kostrbatý, tak hrajeme špatně," poznamenal Bobrovský.

Brňanky se trápily dál

Ani po změně stran trápení brněnských basketbalistek neskončilo. Za čtyři minuty vstřelily pouze jediný koš a jejich ztráta narostla na hrozivý desetibodový rozdíl. Tým Szegedu chytře využíval mezer v domácí obraně k odvážným průnikům a naopak pohyblivou a tvrdou obranou nedával Brňankám příliš mnoho prostoru.

Z krize se Brňanky pokoušely vytáhnout bojovností. Dvě hlavní opory Horáková a Vítečková přispěly k naději úspěšnými tříbodovými střelami. Jejich úsilí nakonec přineslo ovoce, po půlhodině už maďarský tým vedl pouze o jediný bod 52:51.

Tříbodovou sprškou vstoupily oba týmy do závěrečné čtvrtiny, na přesné střely Škerovičové a Vítečkové odpověděla stejnou zbrani Sipavičiuteová. Duel se změnil v nelítostnou bitvu, v níž drama zvyšovala i oboustranná nervozita.

V posledních čtyřech minutách se podařilo po přesné koncovce získat domácím basketbalistkám šestibodový náskok, který taktickou hrou dotáhly k vítězství. "Zápas byl vyrovnaný, měli jsme po získání devítibodového vedení blízko k vítězství. Jenže v závěru zápasu nám docházely postupně síly, přestala se nám dařit střelba," uvedl trenér Szegedu Tamás Bencze.

10. kolo Evropské ligy basketbalistek, skupina D:
Frisco Sika Brno - Szeged 69:61 (20:17, 36:39, 51:52)
Nejvíce bodů: Vítečková 19, Bonnerová 14, Horáková 13 - Žeržeronová 17, Horváthová a Ciglarová po 11. Rozhodčí: Janáč (SR), Kovačič (Slovin.), Lottermoser (Něm.). Trestné hody: 18/11 - 7/6. Fauly: 12:17. Trojky: 5:10. Diváci: 1200.
Fenerbahce - Tarbes 82:69, Spartak Moskva - Gdyně 85:60.
Konečná tabulka:
1. Spartak Moskva10100877:63220
2. Fenerbahce1073762:74817
3. Brno1064729:72316
4. Gdyně1037681:74313
5. Szeged1028655:77512
6. Tarbes1028696:77912

Reklama

Související témata: