Hlavní obsah

Čeští házenkáři prohráli na ME s Francií o gól

WIENER NEUSTADT

V druhém zápasu na mistrovství Evropy házenkářů ve středu čeští reprezentanti podlehli Francii 20:21. K postupu do další fáze turnaje musejí v pátek zdolat Maďarsko. První poločas zápasu ve Wiener Neustadtu prohrál český celek o šest branek, po změně stran sice dokázal vyrovnat, ale závěr nezvládl.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Český reprezentant v házené Jiří Hynek (vlevo) brání Daniela Narcisse z Francie.

Článek

Trenér Martin Lipták poznamenal, že mužstvo podalo mnohem lepší výkon než v úterý proti Španělsku. "Velmi si vážím našich hráčů, jak se po nevydařené první půli dokázali vrátit zpět do zápasu proti takovému týmu, jako je Francie. Dostat pět branek za poločas je vynikající vizitka. Spokojený s prohrou nemůže být nikdo, ale zlepšený výkon dává naději k pátečnímu zápasu proti Maďarsku," řekl novinářům.

S brankářem Galiou namísto Štochla vstoupili čeští hráči do souboje s mistry světa a olympijskými vítězi. Ve středu ale český výběr ztrácel hned od začátku. V úvodu udělali čeští hráči dvě technické chyby, což Francouzi nemilosrdně ztrestali.

Na české straně se prosadil dvakrát Filip, když poprvé na turnaji využil rychlý protiútok. Proti postavené obraně soupeře ale český tým marně hledal cestu. Střelecky zaskočil Čechy hlavně Bosquet a oproti prvnímu střetnutí se dařilo brankáři Omeyerovi. Jeho roli mu ovšem soupeři značně usnadnili: v útoku hráli zbrkle, chyběla střelba ze střední vzdálenosti a dopouštěli se spousty technických chyb.

Za necelých dvacet minut vedli Francouzi, které Češi dokázali v kvalifikaci o postup na šampionát v Brně porazit, už 10:3. Poté francouzský kouč stáhl ze hřiště nejlepšího hráče světa roku 2007 Karabatice a českému celku se podařilo hru vyrovnat. Po trefách Jíchy a Sklenára snížil na rozdíl čtyř branek.

Po přestávce přišel zvrat

Jíchův samostatný únik ale zlikvidoval jeho spoluhráč z Kielu Omeyer a místo snížení přišly další góly protivníka, který opět odskočil na sedmibrankový rozdíl. Do přestávky se ještě trefili Zdráhala a Nocar, přesto poslední slovo měl opět soupeř a šestibrankové vedení před přestávkou nevěstilo pro český celek nic dobrého.

Po přestávce zvýšil rychle Ostertag, ale poté přišel zvrat. Především česká obrana začala pracovat a za ní se rozchytal ke skvělému výkonu Galia. Češi nedovolili mistrům světa skórovat dlouhých šestnáct minut a dokázali vyrovnat na 17:17.

Hodně se o to zasloužili svým pohybem Sklenák, Zdráhala a Mičkal, kteří dokázali obranu soupeře rozběhat a poté překonávat Omeyera. Ten ale poté ukázal, proč je považován za nejlepšího brankáře světa.

Od nerozhodného stavu chytil čtyři jasné šance českých házenkářů a vrátil svým spoluhráčům sebevědomí. Francouzi se díky trefám Abala a Narcisseho dostali do dvoubrankového vedení 20:18, na jediný gól snížil Jícha. Narcisse opět zvýšil, ale dvě minuty před koncem Filip zařídil dramatickou koncovku.

V ní opět kraloval Omeyer. Devadesát sekund před koncem zlikvidoval střelu nejzkušenějšího českého hráče Filipa, a když deset vteřin před závěrečným hvizdech chytil i Sklenákův pokus, mohl se on i jeho spoluhráči radovat z výhry a jistého postupu.

ME v házené mužů - skupina D:
Česká republika - Francie 20:21 (10:16)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 1, Vítek, Mičkal 2, Zdráhala 2, Vraný, Kubeš, Piskač, Jícha 6, Filip 5, Sobol, Mráz, Stehlík, Hynek, Sklenák 4.
Nejvíce branek Francie: Abalo 5, Narcisse 4, Bosquet 3. Rozhodčí: Kristiansen, Abrahamsen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 1/0 - 2/1. Vyloučení: 3:1. Diváci: 2100.
Maďarsko - Španělsko 25:34 (9:17).
Tabulka:
1. Španělsko220071:504
2. Francie211050:493
3. Maďarsko201154:631
4. Česko200245:580
Skupina C (Innsbruck):
Slovinsko - Německo 34:34 (16:11), Polsko - Švédsko 27:24 (15:14).
Tabulka:
1. Polsko220054:494
2. Slovinsko211061:593
3. Německo201159:611
4. Švédsko200249:540

Reklama

Související témata: