Hlavní obsah

Basketbalistky USK poslední zápas v Šoproni zvládly a postupují

ŠOPROŇ

Basketbalistky USK Praha si zajistily postup do vyřazovacích bojů Evropské ligy. V rozhodujícím zápase skupiny C ve středu vydřely v maďarské Šoproni výhru 96:93, která jim bez ohledu na výsledky ostatních zápasů zajistila v konečné tabulce třetí místo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Evanthia Maltsiová z USK Praha (vpravo) v duelu Euroligy s maďarskou Šoproní.

Článek

Byl to litý boj, který naprosto odpovídal významu zápasu. Pražanky sice byly od začátku aktivnější, jenže domácí hráčky předváděly houževnatý výkon a nepustily je za celou první čtvrtinu nikdy do většího vedení než o čtyři body, naopak samy pokaždé dotahovaly. Maďarkám navíc vydatně pomáhal výkon Milovanovičové, která nakonec zápas zakončila s 31 body.

Snad ještě větší význam ale měla pro hru USK rozehrávačka Whalenová. Bylo jí plné hřiště, přesně střílela, chodila si pro fauly a celkem spolehlivě proměňovala trestné hody. Navíc navzdory drobné postavě přidala i sedm doskoků, nejvíc z celého týmu. Právě díky jejím akcím USK v závěru třetí čtvrtiny zlomil neustálé přelévání skóre a odskočil na 71:62.

"Vypadá to, že se nebránilo, ale opak byl pravdou, útok v obou týmech prostě hrál dobře. Byl to velmi atraktivní zápas pro diváka a jsem rád, že ti naši, kterých přijela do Maďarská docela pěkná skupinka, byli hodně slyšet," řekl ČTK po zápase kouč USK Lubor Blažek.

Na rozdíl jediného bodu snížila Milanovičová

Zdálo se, že by už Pražanky mohly zápas zvládnout, jenže Maďarky opět přitlačily a vrátily se do hry. Minutu před koncem vedly vysokoškolačky o sedm bodů, jenže domácí basketbalistky vsadily na taktické fauly, po nichž neomylně trestaly rychlými kombinacemi a trojkami. Jakékoli zaváhání Pražanek při trestných hodech ukrajovalo z náskoku cenné body. Dvě sekundy před koncem snížila Milovanovičová trojkou na 93:94, víc už ale domácí tým nestihl.

"Ten závěr byl hodně náročný, jejich hra vabank jim neskutečně vycházela. Až jsem se na konci trochu divil, že to je jen o bod, myslel jsem, že to je o víc. Vůbec mám pocit, že jsme si až moc věřili a spolehli se na náš náskok," uvedl po zápase Blažek. Týmu nakonec vysekl poklonu. "Asi to nikdo po nevydařených zápasech nečekal, že se takhle vzpamatujeme. Tým tu nechal fakt hodně sil, doslova duši. V Šoproni se fakt často nevyhrává," dodal.

USK k jistotě postupu potřeboval vyhrát, nechtěl-li spoléhat na příhodný výsledek utkání mezi Bourges a Rivasem Madrid. I proto, že zápas francouzských konkurentek začal až v době, kdy už bylo v Šoproni prakticky dobojováno. Pražanky považovaly před začátkem skupiny postup za minimum, po třech prohrách v posledních zápasech jsou za něj ale nakonec vděčné.

"Ulevilo se mi, ale teď nejsem vlastně ani v pozitivním, ani v negativním rozpoložení. Jsem akorát strašně unavený," pousmál se po zápase Blažek a bylo znát, že euforii mu trochu kazí fakt, že tak nervózní závěr skupiny USK vůbec nemusel dopustit. "Jsem přesvědčený, že jsme mohli být výš. V Eurolize prostě nesmíme prohrávat doma. Už nás to stálo hodně míst v nasazení pro další zápasy, tak je načase s tím něco udělat," dodal.

10. kolo Evropské ligy basketbalistek, skupina C:
Šoproň - ZVVZ USK Praha 93:96 (21:19, 45:46, 64:71)
Nejvíce bodů: Milovanovičová 31, Holtová 17, Hontiová 15 - Whalenová 28, Kublinová 15, Elhotová a Tamaneová po 12, LeDréanová 10. Rozhodčí: Herceg (Chorv.), Grigoras (Rum.), Maričič (Srb.). Trestné hody: 22/20 - 21/15. Fauly: 22:20. Trojky: 7:9. Diváci: 1200.
Gorzów - Košice 88:95, Bourges - Rivas Madrid 66:58 (za domácí Burgrová 5 doskoků).
Tabulka:
1. Rivas Madrid1073746:66817
2. Košice1064719:71216
3. USK Praha1055769:77315
4. Bourges1055658:62915
5. Šoproň1046723:76714
6. Gorzów1037707:77313

Reklama

Související témata: