Hlavní obsah

Kluby dostanou za účast házenkářů na ME deset miliónů korun

Stejně jako ve fotbale si také házenkářské kluby vymohly finanční kompenzaci za účast svých hráčů na mistrovství Evropy. Podle agentury SID jim Evropská házenkářská federace za nynější šampionát v Rakousku vyplatí dohromady zhruba 400 000 eur (asi 10,4 miliónu korun).

Foto: Murad Sezer, Reuters

Český házenkář Tomáš Sklenář se probíjí španělskou obranou během zápasu na ME v Rakousku.

Článek

"Dohodli jsme se, ale žádné podrobnosti zveřejnit nemohu. Teprve v pátek se ten návrat dostane na výkonný výbor," uvedl generální sekretář EHF Michael Wiederer. Za každé utkání, které házenkář na Euru odehraje, má jeho klub inkasovat 266 eur (7000 korun). Hráč, jenž absolvuje na turnaji všechny zápasy až do finále, vydělá svému zaměstnavateli 2100 eur (55 000 korun).

"Nejde ani tak o tu sumu, protože mistrovství Evropy nemůže vynést tolik, aby tyhle částky mohly skutečně kompenzovat platy hráčů. Je to hlavně symbolická dohoda," prohlásil Wiederer. Původně měly být kompenzace vypláceny až od mistrovství Evropy v Srbsku v roce 2012.

Pro odškodnění klubů, jejichž hráči se na házenkářském ME zraní, byl už na Euru 2008 v Norsku zřízen fond s částkou 300 000 eur.

Reklama