Hlavní obsah

Brno a USK čeká pohárová konfrontace, která týmy netěší

Takřka jako nutné zlo berou víkendové vyvrcholení Českého poháru basketbalistek největší favorité na vítězství Frisco Sika Brno a ZVVZ USK Praha. Klubům se nelíbí načasování závěrečného turnaje, místo kterého by raději sbíraly síly na osmifinálové zápasy v Evropské lize, kde se představí už příští týden. Brno bude i tak v Mladé Boleslavi útočit na patnáctý pohárový triumf za sebou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Evanthia Maltsiová z USK Praha (vpravo) v duelu Euroligy s maďarskou Šoproní.

Článek

"Načasování turnaje není šťastné," shodli se trenér Brna Jan Bobrovský i jeho protějšek z USK Lubor Blažek. V pátečním semifinále se mistrovský USK poměří od 17:30 se Strakonicemi, od 19:30 nastoupí Brno proti domácí Slovance. Turnaj vyvrcholí v sobotu duelem o bronz od 13:30 a v 15:30 přijde na řadu finále, v němž by se měly utkat Brno s USK.

Nejlepší české týmy se střetly už ve středu v lize na pražské Folimance, kde Brno podlehlo 68:82 a utrpělo první letošní ligovou prohru. Jen tři dny po souboji o ligové body oba rivaly zřejmě čeká další přímý souboj, což ale ani jednu stranu netěší.

Final Four prý oběma klubům nabourává přípravu na euroligové zápasy. USK nastoupí příští týden ve Valencii a Brno v Madridu. "Termín pohárového finále před vrcholem sezony v Evropské lize nepovažuji za šťastný. Nezbývá čas na regeneraci, která bude nulová. Přitom každý vzájemný duel s USK Praha je důležitý," řekl Bobrovský.

Postrádá potřebnou šťávu a nadšení

S tím souhlasí i Blažek. "I ve středečním ligovém utkání bylo vidět, že jsou týmy v přípravě a koncentraci na Evropskou ligu. Já bych uvítal o víkendu menší zatížení, nebo ještě raději odpočinek. Tentokrát není Český pohár do tohoto úseku Evropské ligy dobře zařazen," uvedl Blažek, jenž postrádá ve výkonu svých svěřenkyň potřebnou šťávu a nadšení. "Povánoční období je náročné, postrádáme kondici. Dohání se, co se dá. Ale na úkor únavy hráček," tvrdí Blažek.

Bobrovský si rovněž po středeční ligové porážce postěžoval, že jeho svěřenkyně pokračují v povánočním poklesu výkonnosti. "Ztratili jsme svůj předcházející glanc. Utkání probíhalo v duchu našich zápasů po Novém roce. Výkony byly mizerné. Nejen z naší strany, ale navzdory vítězství i ze strany USK. Soupeřky nás předčily pouze ve střelbě z tříbodového území, odkud měly skvělou padesátiprocentní úspěšnost," řekl Bobrovský.

V brněnském týmu nastoupila po zranění nohy i pivotka Kulichová, která si na bolesti nestěžovala. Chybí dlouhodobě zraněná Žirková. Také vysokoškolačky nebudou kompletní. "Zdravotní situace se mění hned k lepšímu, hned zase k horšímu. Po středečním zápase trápila Kiretaovou rýma a nastupující horečka, podobné problémy má i Kublinová. V týmu se šíří chřipka," posteskl si Blažek.

Reklama

Související témata: