Hlavní obsah

Házenkáři po Euru: Byl to náš nejlepší turnaj za posledních deset let

PRAHA/INNSBRUCK

Osmou příčku obsadili čeští házenkáři na evropském šampionátu v Rakousku. A to je nejlepší umístění na mistrovství Evropy od roku 2002. "Ve všech zápasech jsme bojovali až do konce a předváděli hezkou házenou. Odehráli jsme nejlepší turnaj za posledních deset let," řekl Jan Filip.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Filip Jícha

Článek

Úvodní prohra se Španělskem, výhra nad Slovinskem a Maďarskem, remíza s Německem a dva vyrovnané duely s Polskem a Francií, v nichž nakonec Češi prohráli o jeden jediný gól. Tak vypadalo vystoupení českých házenkářů na evropském šampionátu v Rakousku. V konečném zúčtování jim patří osmá příčka, což je nejlepší umístění na Euru od roku 2002.

"Je to perfektní výsledek a rozhodně se nemáme za co stydět. Všichni z týmu zaslouží absolutorium, co se týká bojovnosti, nasazení, srdce a národní hrdosti. Nechali jsme tu úplně všechno," uvedl po utkání s Německem Jan Filip v tiskové zprávě. "Ve všech zápasech jsme bojovali až do konce a předváděli hezkou házenou. Odehráli jsme nejlepší turnaj za posledních deset let," pochvaloval si.

A spokojený byl i nejlepší střelec turnaje Filip Jícha. "Jsem stoprocentně spokojený. Dříve jsme říkali, že potřebujeme udělat krok dopředu a tady jsme ho udělali. Zápasy, které jsme prohráli o branku, rozhodly zbytečnosti. Ale předtím jsme dělali obrovské chyby, které letos už neopakujeme," hledal pozitiva Jícha.

"Z každého zápasu se můžeme poučit do další kvalifikace, do dalšího turnaje. Pak nebudeme jen překvapovat jednobrankovou prohrou s Francií, ale dokážeme ji porazit. Musíme ale také vycházet stále z toho, že je potřeba stát nohama na zemi," dodala sedmadvacetiletá opora národního týmu.

Reklama

Související témata: