Hlavní obsah

Čeští volejbalisté bez Světové ligy

Čeští volejbalisté se nezúčastní příští Světové ligy, přestože v jejím letošním ročníku postoupili až do semifinále a nakonec obsadili čtvrté místo. Mezinárodní volejbalová federace FIVB na svém zasedání v Lausanne rozhodla o snížení počtu startujících týmů z šestnácti na dvanáct, české mužstvo však do prestižní soutěže nezařadila.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Českým volejbalistům nepomohla k účasti ve Světové lize ani bronzová příčka z posledního ročníku

Článek

Příštího ročníku Světové ligy se zúčastní obhájce titulu Brazílie, Řecko, Portugalsko, Francie, Bulharsko, Japonsko, Polsko, Itálie, Čína, Kuba, Srbsko a Černá Hora a o posledním celku se rozhodne mezi Španělskem a Ruskem. Soutěž začne v červnu ve třech základních skupinách, finálový turnaj se uskuteční od 16. do 18. července v Římě.

Z letošních účastníků se tak vedle ČR nedostalo ani na Německo, Nizozemsko a Venezuelu. Vrátila se naopak Čína, aby byl dodržen plánovaný počet dvou asijských mužstev. Podle předsedy FIVB Rubéna Acosty se v roce 2005 zdvojnásobí počet amerických zástupců na čtyři. "Musíme dát slovu 'světová' jeho pravý význam," vysvětlil na internetové stránce FIVB Acosta.

S Čechy se zkrátka nepočítalo už předem

Předseda Českého volejbalového svazu Pavel Kučera soudí, že sportovní hledisko o účastnících Světové ligy nerozhodovalo. "Zužovalo se prostě na dvanáct týmů a postihlo to zejména Evropu. A u nás nehrálo roli ani to, že jsme letos skončili z Evropanů třetí," posteskl si v rozhovoru pro ČTK.

Podle Kučery závisí výběr týmů především na Acostovi. "Měli jsme se jednání v Lausanne zúčastnit, ale minulý týden nám napsali, že naše účast je zbytečná, že pro příští rok je už rozhodnuto," uvedl. "Bylo to jednoznačné ne s odůvodněním, že pro letošek jsme byli jenom náhradníci," dodal předseda ČVS.

V letošním ročníku Světové ligy nahradili Češi na poslední chvíli vyloučenou Argentinu. "Proto nám některé vstupní záležitosti odpustili, ale teď se nás už prostě nikdo neptal," prohlásil Kučera.

Změna kvalifikace mistrovství Evropy

Nadějí na návrat by mohla být myšlenka na vytvoření čtyřčlenné Evropské ligy, z které by dva týmy postoupily do elitní světové společnosti a vystřídaly v ní nejslabší evropské duo. "Konkrétnější podobu to ale zatím nemá," řekl Kučera.

Měla by se však určitě změnit podoba kvalifikace mistrovství Evropy, kterou Češi musejí po neúspěchu na letošním šampionátu v Německu absolvovat. "FIVB nechce, aby se v termínech Světové ligy hrály jiné soutěže, takže kvalifikace mistrovství Evropy by se měla z května a června přesunout na podzim," dodal předseda. Podle FIVB by se totiž Evropská liga měla hrát právě v červnu.

Reklama

Související témata: