Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha ukončily sérii Brna i v Českém poháru

MLADÁ BOLESLAV

Po čtrnácti brněnských triumfech má Český pohár basketbalistek nového držitele. V dnešním finále v Mladé Boleslavi prohrálo Frisco Sika Brno s týmem USK Praha 96:99. Hvězdou zápasu byla Řekyně Maltsiová, která k vítězství vysokoškolaček přispěla 40 body.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Evanthia Maltsiová z USK Praha při útoku na koš

Článek

Úřadující české šampionky získaly skalp svých největších domácích rivalek podruhé v průběhu tří dnů poté, co vyhrály vzájemný zápas i v lize. Po loňském zisku mistrovského titulu navíc ukončily další brněnskou sérii. V zápase o třetí místo dnes Slovanka Mladá Boleslav zdolala Strakonice 75:52.

Finále bylo plné zvratů. Brňanky ve střeleckých závodech držely šest minut se soupeřkami krok, od stavu 19:19 ale nedokázaly uhlídat nejlepší střelkyně USK Maltsiovou a Houstonovou. Pražanky nasadily k nebývalému střeleckému sólu, z prvních 24 střel mířilo 19 do koše. Po první čtvrtině nastřílely 45 bodů, což se brněnské obraně dosud nestalo. Vysokoškolačky si udržovaly dvacetibodový náskok.

"V úvodu zápasu jsme odvedli fantastický výkon. Utkání bylo ale nádherné od obou týmů. Brno se po přestávce obdivuhodně vzchopilo. Závěr se dohrával do vyrovnané koncovky. My jsme měli větší štěstí. Jsem rád, že jsme závěr utkání zvládli," řekl trenér USK Lubor Blažek.

Navzdory prohře se zápas líbil i brněnskému kouči Janu Bobrovskému. "Byl to po dlouhé době nádherný ženský zápas. První poločas byl ale z naší strany dost tristní. Nedokázali jsme uhlídat Maltsiovou a Houstonovou," uvedl Bobrovský, který si vysloužil v prvním poločase po protestech technickou chybu. "Měli jsme v držení míč. Rozhodčí zapískali faul soupeřkám, svůj verdikt ale odvolali a následoval nepochopitelný rozskok. Ač nerad, tak musím rozhodčím vyslovit za toto rozhodnutí, které nás poškodilo, kritiku," dodal Bobrovský.

Po změně stran Brňanky zázračně ožily a zlepšily se ve všech směrech. Zásluhou přesné střelby trojice McWilliamsová, Bonnerová a Vítečková smazaly manko. Po půlhodině vedly hráčky USK pouze rozdílem tří bodů. V závěrečné přetahované o každý míč získalo Brno čtyři minuty před koncem šestibodový náskok 95:89, ale ani ten mu nestačil k vítězství. Minutu a 15 sekund před koncem Maltsiová trojkou otočila naposledy skóre a získala týmu náskok 97:96. Vítězství pečetila dalším košem Houstonová.

"Jsem rád, že před osmifinále Evropské ligy mělo utkání dramatický průběh až do konce a museli jsme o úspěch až tvrdě bojovat. Takové vítězství je pro tým dobrou vzpruhou," uvedl Blažek.

Také Bobrovský našel na utkání pozitiva. "Holky hlavně ve druhém poločase tvrdě makaly. Náš výkon už byl takový jako před vánoční přestávkou. Je jen škoda, že se opět zranila hned v prvním poločase pivotka Kulichová a nad jejím startem proti Madridu je otazník," řekl kouč Brna.

Závěrečný turnaj Českého poháru basketbalistek v Mladé Boleslavi:
Finále:
ZVVZ USK Praha - Frisco Sika Brno 99:96 (45:27, 63:43, 80:77)
Nejvíce bodů: Maltsiová 40, Houstonová 27, Kublinová 9, Elhotová 8 - McWilliamsová 26, Bonnerová 22, Vítečková 19, Horáková 10, Kulichová 9. Rozhodčí: Macela, Hruša, Kučera. Trestné hody: 14/12 - 16/11. Fauly: 18:15. Trojky: 9:9. Diváci: 500.
O 3. místo:
Slovanka Mladá Boleslav - BK Czech coal Aldast Strakonice 75:52 (20:16, 45:27, 65:36)
Nejvíce bodů: Pospíšilová 26, Nezdařilová 12, Holubová 11 - Reisingerová 18, Johnová 12, Musilová a Uhrová po 7.

Reklama