Hlavní obsah

Házenkáři budou bojovat o postup na MS znovu se Srbskem

Čeští házenkáři se v baráži o účast na mistrovství světa 2011 ve Švédsku utkají se Srbskem, s kterým svedli neúspěšný souboj o start na minulém šampionátu v Chorvatsku. Rozhodl o tom nedělní los ve Vídni. První zápas se bude hrát 12. či 13. června a odveta se uskuteční o týden později.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Český reprezentant v házené Václav Vraný střílí v utkání proti Polsku.

Článek

Na Srbsko narazí čeští házenkáři v baráži o účast na mistrovství světa dokonce už potřetí za sebou. Na MS 2007 postoupili díky dvěma výhrám čeští reprezentanti, zato na minulou baráž nemají příjemné vzpomínky.

V červnu 2008 v Zubří zvítězili Češi v prvním utkání 38:33 a vypracovali si slibnou výchozí pozici. V odvetě v Niši však svěřenci tehdejšího trenéra trenéra Pavla Pauzy prohráli stejným rozdílem 24:29 a podle pravidla o počtu vstřelených branek na půdě soupeře na závěrečný turnaj nepostoupili.

Oba celky se střetly i na mistrovství Evropy 2004, kde Srbové zvítězili 37:30.

Do letošního dvojzápasu půjdou hráči pod vedením slovenského kouče Martina Liptáka povzbuzeni osmým místem na končícím evropském šampionátu v Rakousku, kde vyrovnali nejlepší český výsledek za poslední desetiletí. Naopak Srbové vypadli už v základní skupině, v níž po úvodní remíze s Islandem podlehli Dánsku i Rakousku.

Přesto Liptáka výsledek losu příliš nepotěšil. "Je to jeden z těch těžkých soupeřů, které jsme mohli dostat. Vedle Maďarska bylo právě Srbsko týmem, který jsem si nepřál," uvedl kouč. "Nejsem z toho rozhodně nadšený. Bude to těžké i s ohledem na prostředí, které Srbové na domácím hřišti mají. Neměli jsme příliš štěstí, ale o postup budeme samozřejmě bojovat," dodal.

Srbové se mohou pyšnit šesti cennými kovy z mistrovství světa včetně zlata z roku 1986, všechny medaile však získali ještě v éře tehdejší Jugoslávie. Na dosud posledním světovém šampionátu obsadilo loni Srbsko osmé místo.

Dvojice pro baráž:
Srbsko - Česko, Rakousko - Nizozemsko, Norsko - Litva, Slovinsko - Maďarsko, Německo - Řecko, Slovensko - Ukrajina, Rumunsko - Rusko, Dánsko - Švýcarsko, Portugalsko - Španělsko.

Reklama