Hlavní obsah

Házenkář Sklenák čeká na bundesligu

EISENACH

Před pár týdny znal Tomáše Sklenáka, sedmadvacetiletou spojku české házenkářské reprezentace, jen málokdo. Po evropském šampionátu v Rakousku, kde Češi skončili osmí, si jeho jméno ale budou stoprocentně pamatovat nejen soupeři a fanoušci české házené.

Článek

„Předvedli jsme výborný výkon a jsem spokojen i se svou hrou, vyšlo mi celé mistrovství,“ netají se hráč, jenž se stal překvapivě jedním z pilířů reprezentace na mistrovství Evropy.

K házené „přičichl“ Sklenák v Trnávce, vísce o několika stech obyvatelích. V dorosteneckém věku zamířil do nedaleké Kopřivnice a pak do Frýdku-Místku. V jeho dresu vybojoval v nejvyšší soutěži, a pod vedením současného národního kouče Martina Liptáka, stříbro. V létě 2004 mu nevyšel přestup do německého Melsungenu. Už za rok se ale Sklenák ze severu Moravy stěhoval do Německa doopravdy, neboť po něm sáhl druholigový ThSV Eisenach, jehož barvy hájí doposud.

 Dostal důvěru

Na mistrovství v Rakousku nastoupil Sklenák ve všech zápasech v základní sestavě. Během šesti utkání zaznamenal 19 branek. „Určitě jsem nečekal, že dostanu tolik prostoru. Vlastně jsem myslel, že bude za začátku nastupovat Ondra Zdráhala. Nakonec jsem ale dostal důvěru já a jsem za to strašně rád,“ přiznal.

Jeho jméno znal před prvním duelem v Rakousku málokterý fanda. Toho si je vědom. „Jméno tady bylo, jak jsem hrál ve Frýdku, tak se o mně docela vědělo. Pak ale přišla odmlka v reprezentaci, tuším, že čtyři roky jsem s ní nikde nebyl. Navíc hraju druhou bundesligu, kde mě sice znají, ale ze které to mám nejen k fanouškům dál,“ naznačil s tím, že být neznámý, pro něj nakonec však bylo zřejmě výhodné.

Z výkonů reprezentace má Sklenák výborný pocit. „Pracujeme jako jeden muž, jsme tým a to je naše výhoda,“ vyzdvihl kolektivní výkon. Měl na něm velký podíl, ale skromně přiznává, že hrát vedle hráčů jako je Filip Jícha, Karel Nocar nebo Daniel Kubeš, byla pro něj velká házenkářská škola.

„Měl jsem vedle sebe pořád pět výborných hráčů a moje výkony tak stoupaly vzhůru,“ chválil spoluhráče. Právě na souhru, týmovou práci a kolektiv prý bude reprezentace sázet také v baráži na světový šampionát. Los v ní Čechům přisoudil Srbsko. „Bude to velmi těžké, ale musíme ji zvládnout. Šli jsme jako celek ohromně dopředu a máme obrovskou šanci probojovat se na mistrovství světa do Švédska a pak i na olympiádu do Londýna,“ spřádá Sklenák reprezentační sny.

Výtečné výkony, které podával v Rakousku, mu ale možná pomohou splnit si i jiný cíl: zahrát si nejkvalitnější házenkářskou ligu světa - Bundesligu. „Určitě chci jít výš, v Eisenachu mám ale ještě smlouvu na rok,“ vysvětlil. Nějaké nabídky na přestup prý již dostal, ale míč je nyní na straně jeho klubu, kterému se však letos moc nedaří, okupuje až 10. příčku druhé bundesligy.

„Uvidíme, jak to dopadne. Buď zůstanu ještě rok tady nebo půjdu jinam. Nechávám tomu volný průběh, určitě to nebudu lámat přes koleno.“ A kdyby se prý naskytla nabídka ze Španělska či Francie, zvažoval by vážně také ji.

„Docela rád bych si v těchto zemích zahrál, problémem je řeč, kterou bych se musel zase naučit. Ale nevadilo by mi to, házená je pro mě koníčkem i zaměstnáním,“ řekl.

Zatím však Sklenák s výukou cizích jazyků pospíchat nemusí. Eisenach na něj čeká s otevřenou náručí. „Jsou tam se mnou další dva Češi (Pavel Prokopec a Radek Musil - pozn. aut.). Sledovali celé mistrovství, stejně jako ostatní spoluhráči. Dokonce nám drželi všichni palce, a když jsme hráli s Německem, tak přáli výhru nám,“ prozradil jeden z objevů evropského šampionátu. Za to, že se jím stal, prý vděčí hodně trenéru Liptákovi.

„Známe se, ví co ve mně je. O tom, kdo hraje, rozhoduje trenér. Doufám, že mu to se mnou klaplo a že jsem ho nezklamal,“ věří házenkářský buldok, jak Sklenáka překřtili mnozí komentátoři.

Reklama

Související témata:
Roman Sklenák