Hlavní obsah

Basketbalistkám Brna chybí k postupu jen krůček, ale bude těžký

BRNO

Jeden krok chybí basketbalistkám Frisco Sika Brno k postupu do čtvrtfinále Evropské ligy přes Rivas Madrid, který přivítají v pátek na svém hřišti. I po úterní výhře 88:83 ve Španělsku jsou však české vicemistryně v prognózách opatrné a roli favoritek odmítají.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Hráčka Brna Hana Horáková proniká přes Paulinu Pawlakovou z Gdyně

Článek

"Před utkáním v Madridu jsme si věřili a zápas nám dal za pravdu, že máme silnější tým než Madrid. Ale poslední krok bude dost těžký," uvedl na dnešní tiskové konferenci trenér Jan Bobrovský. Navzdory vítězství v Madridu viděl ve hře svých svěřenkyň dost nedostatků, hlavně v obraně.

"Měly bychom v defenzivě přitvrdit a hrát nebojácněji. Hlavně v závěru zápasu se nám moc nedařilo," řekla kapitánka Hana Horáková, podle níž bude důležité přistoupit k odvetě se stejně odpovědnou hrou jako v prvním duelu.

"Rozhodně by bylo lepší porazit Španělky už v Brně, než se znovu vracet příští týden do Madridu. Věřím, že nám to vyjde," uvedla Horáková. Závěr zápasu v Madridu Brnu nevyšel také proto, že se hráčky snažily zpomalovat hru. "Profesorský basketbal nám nesedí. Naštěstí jsme měly tak vysoký náskok, že jsme jej nemohly ztratit," dodala Horáková.

Hlavním problémem Brňanek je po zraněních Kulichové a Žirkové úzký kádr. Novou pivotku ale klub hledat nebude. "Nejsme na tom finančně tak dobře, abychom si mohli dovolit kupovat další hráčku. Musíme sezonu dohrát se stávajícím kádrem," řekl Bobrovský.

V Madridu zasáhlo do zápasu pouze šest hráček. Bobrovský chtěl v závěru dát šanci i jiným, ale kvůli tenčícímu se náskoku a tlaku soupeřek se k tomu neodhodlal.

"Raději budu zase opatrný a opět začneme v šesti," nastínil Bobrovský nasazení hráček do odvety. V prvním zápase přehrály Brňanky své protivnice hlavně v úvodní čtvrtině rychlými protiútoky a přesnou střelbou z dálky. Rivas se prosazoval častěji v individuálních nájezdech. Nejnebezpečnějšími hráčkami Madridu byla obě Američanky Langhorenová a Joensová.

Vzhledem k úzkému kádru bojují české vicemistryně i s únavou. V devíti dnech odehrají pět zápasů. Navíc absolvují náročné cesty.

"Zatím to zvládáme," poznamenala Horáková, která po zápase v Madridu nabízela Škerovičové prášky proti únavě. "Odmítla je. Řekla, že se unavená necítí. Také nám pomohlo středeční volno," tvrdí Horáková. Dnes čekal Brňanky rozbor hry soupeřek u videa a pouze lehký trénink.

Páteční utkání v hale Rosnička začíná v 16. hodin.

Reklama

Související témata: