Hlavní obsah

Do házenkářských pohárů může zasáhnout deset českých klubů

VÍDEŇ

Česká házená může do příštího ročníku evropských pohárových soutěží vyslat deset družstev, po pěti v každé kategorii. Vyplývá to z žebříčku zemí, který sestavuje každoročně Evropská házenkářská federace (EHF). Naposledy české kluby obdobnou kvótu zdaleka nevyčerpaly a do soutěží se přihlásili pouze muži Dukly a Karviné a ženy Olomouce a Písku.

Článek

V ročníku 2010/11 bude moci v elitní Lize mistrů hrát jeden ženský celek, Pohár EHF dva mužské týmy a jeden ženský, v PVP má Česká republika dvě místa (1+1) a ve Vyzývacím poháru čtyři (2+2).

Mužská reprezentace sice startovala v lednu na evropském šampionátu a obsadila na něm osmé místo, ale v pořadí podle výsledků klubů patří České republice až 32. místo. Je to dáno i tím, že kluby startují v pohárové Evropě sporadicky.

Žebříčku vévodí Německo s nejlepší klubovou soutěží na světě. Díky tomu má stejně jako Španělsko nárok na tři místa v Lize mistrů. Třetí zůstalo Dánsko se dvěma místy v elitní soutěži.

České ženské kluby se z 27. pozice posunuly na 21., proto také mají na rozdíl od mužů nárok na start v LM. První jsou Dánky, které mají stejně jako Rusko, Maďarsko, Norsko, Španělsko, Rumunsko a Německo nárok na dvě místa v LM.

Reklama