Hlavní obsah

Blahůšková hrála s velkou chutí

PRAHA

V brněnské konkurenci cizinek zatím nedostávala pod košem ani zdaleka tolik prostoru jako v reprezentaci na šampionátu v Řecku, kde Lucie Blahůšková hrála v životní formě a pomohla k českému stříbru. Těžko mohl být někdo jiný vyhlášen za nejlepší hráčku mistrovství než právě česká pivotmanka s průměrem 20 bodů na zápas.

Foto: DPA/EPA

Lucie Blahůšková v semifinále s Polskem

Článek

"Hned mne napadlo, že jsem si výkony na mistrovství snad zajistila víc odehraných minut v Brně, určitě je to pro mne obrovská satisfakce. Od začátku turnaje mi to šlo a cítila jsem obrovskou chuť do basketu," vypráví třiadvacetiletá hráčka, nadšená z účasti na olympiádě.

"To pro mne znamená splnění velkého snu. Vždyť naposledy hrály basketbalistky na OH v roce 1992 a já tehdy chodila do školy..." Pod vlivem euforie z olympijského postupu ji rychle přešla i lítost nad neproměněným trojkovým pokusem, který deset vteřin před koncem finále mohl zajistit prodloužení bitvy o zlato s Ruskami, spíš se těší ze životního úspěchu.

"Stříbrnou medaili si doma vystavím, už se těším na rodinnou oslavu v Karlových Varech. Ten úspěch se zrodil z perfektní party, s každým dobrým výsledkem nám rostlo herní sebevědomí, iv kritických okamžicích jsme si stále věřily," říkala Blahůšková a už se nemohla dočkat polibku od přítele Vítka.

V semifinále 34 bodů!

Nejlepší představení na turnaji předvedla v semifinále proti Polkám, které zničila 34 body. "Dařilo se mi střílet z každé pozice, a přestože jsem v úvodní čtvrtině zůstávala na střelbu sama, věřila jsem, že se chytnou ostatní spoluhráčky. Nakonec jsme Polky uběhaly," tvrdila.

"V zápasech o medaile už jsem sotva pletla nohama, dokázala jsem však vyždímat zbytky sil. Sama bych to ale nezvládla, holky mi musely pomoci. Cítím ohromnou únavu, přitom za týden nám začíná příprava na ligu," povzdechla si Blahůšková, jejíž kariéru před půldruhým rokem ohrožovalo komplikované onemocnění.

Naštěstí se vrátila na palubovku snad ještě lepší, než bývala. "Doufám, že je to za mnou. Jsem ještě mladá, stříbro z Řecka nemusí být poslední úspěch," doufá Blahůšková, které se zřejmě definitivně povedlo opustit roli náhradnice.

Reklama