Hlavní obsah

Billups dovedl v NBA 39 body Denver k další výhře nad Lakers

Úřadující šampióni basketbalové NBA Los Angeles Lakers prohráli i druhý vzájemný zápas s Denverem v této sezóně. V pátečním utkáním jim uštědřil lekci Chauncey Billups, který podal životní výkon a nastřílel 39 bodů. Hlavní díky němu zvítězil Denver v souboji nejlepších týmů Západní konference 126:113 a připravil Lakers o osmizápasovou sérii bez porážky na domácím hřišti.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Basketbalista Denveru Chauncey Billups (vpravo) v souboji o míč s Ronem Artestem z Lakers

Článek

Třiatřicetiletý Billups dal celkem devět trojek a exceloval především ve třetí čtvrtině, v níž nasázel 21 bodů. Podobný kousek se proti Lakers povedl naposledy před 44 lety legendárnímu Wiltu Chamberlainovi, jenž dal v barvách Philadelphie za jednu čtvrtinu slavnému mužstvu ještě o dva body více.

"Jeho střelba z dálky byla klíčová. Jsem jen rád, že to nebyl zápas play-off," prohlásil kouč Lakers Phil Jackson, jehož tým loni vyřadil na cestě za titulem Nuggets v semifinále play-off.

Denver vyhrál přesto, že se musel už v sedmém utkání obejít bez kanonýra Carmela Anthonyho, který má poraněný kotník. "Musíte si pořád věřit. Oni jsou sice šampioni, ale my cítíme, že s nimi můžeme držet krok," řekl Billups, který zastínil i Kobeho Bryanta. Tahoun Lakers dal 33 bodů.

Německá hvězda Dallasu Dirk Nowitzki se musel poprvé po více než deseti letech smířit s rolí náhradníka. Trenér Rick Carlisle ho v utkání s Minnesotou vyřadil ze základní sestavy kvůli pozdnímu příchodu na předzápasový střelecký trénink. "Zpozdil jsem se skoro o půl hodiny. Zazmatkoval jsem, byla to moje chyba," kál se Nowitzki, jehož místo v zahajovací pětce zaujal Josh Howard. Německý hráč byl přesto s 21 body nejlepším střelcem Dallasu, porážce 108:117 ale nezabránil.

NBA:
Atlanta - Chicago 91:81, Boston - New Jersey 96:87, Dallas - Minnesota 108:117, Indiana - Detroit 107:83, LA Lakers - Denver 113:126, Memphis - Houston 83:101, New Orleans - Philadelphia 94:101, New York - Milwaukee 107:114, Orlando - Washington 91:92, Sacramento - Phoenix 102:114.

Reklama