Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova vyhrály Český pohár až po tuhém boji

Volejbalistky Modřanské Prostějov porazily ve finále Českého poháru v domácím prostředí po tuhém boji KP Brno 3:2 a obhájily své loňské prvenství. Cestu k pondělnímu úspěchu neměly favorizované Hanačky snadnou, neboť bez zábran hrající mladý brněnský tým jim byl více než vyrovnaným soupeřem.

Článek

Prostějovské hráčky pojaly finále jako přípravu na čtvrteční utkání play off Ligy mistryň s italským celkem Scavolini Pesaro. Trenér Miroslav Čada se ale musel obejít bez nahrávačské opory Soni Novákové, které na tréninku nalomil po bloku míč prst na ruce v kloubu. Právě v zakládání útoků při absenci Novákové domácí volejbalistky tápaly. "Svým hráčkám dnes děkovat za jejich výkon nebudu. Nehráli jsme dobře. Ale jsem rád, že jsme v křeči vyhráli," uvedl po utkání trenér Čada.

Důrazné podání a razantní zakončení zdobilo v úvodu hru Brňanek, které své soupeřky zaskočily i pohyblivostí v poli. Hanačky sice získaly náskok 6:4, po šňůře pěti bodů ale Brňanky otočily hru a vývoj setu už nepustily z rukou. Nahrávky Kubínové přesně zakončovaly Straková, Melichárková a prosazovaly se i Kubínová s Onderkovou. Prostějovské hráčky v těchto fázích zápasu působily dost bezradně, špatně reagovaly v poli a s výjimkou Spalové i nepřesně útočily. Závěr setu zakončila dvěma body po tvrdém podání Svobodníková.

Také ve druhém setu pokračovaly brněnské volejbalistky v dobrém výkonu, který jim ale vydržel jen do stavu 20:18. V koncovce už dostaly hráčky Prostějova své soupeřky pod tlak, který vedl k chybám. Ke zvratu napomohlo domácím volejbalistkám zařazení levoruké Bramborové, která zlepšila procento úspěšnosti svého týmu z podání a dávala o sobě vědět i na smeči.

"Škoda tohoto setu, který jsme měli dobře rozehraný. Zápas mohl dopadnout jinak. Ale jsem rád, že jsme ve finále neudělali ostudu. Náš výkon se v závěru sezony zlepšuje a chtěl bych, aby gradoval v play off extraligy," řekl trenér Brňanek Ondřej Marek.

Zcela v režii Prostějova se odehrál třetí set, ve kterém se ke Spalové postupně přidaly v útoku také další spoluhráčky Bramborová, Nnamaniová a Tomašeková. Brňanky nestačily na síti držet krok, jejich bloky byly děravé a bodové manko už nedohnaly.

Po snadněji získaném setu domácí volejbalistky Prostějova v dalším dějství nečekaně vypadly z role. U většiny míčů byly pozdě, kombinace jim vázla a hlavně neuhlídaly z pravé strany přesně zakončující Strakovou. Hanačky už prohrávaly rozdílem jedenácti bodů 4:15. Přesnými bloky sice ukrojily z velkého manka, zlikvidovat vysokou ztrátu však bylo nad síly i zkušených favoritek.

V tie-breaku už uplatnily hráčky Prostějova své větší herní zkušenosti a dotáhly utkání k vydřenému vítězství.

Finále Českého poháru ve volejbalu žen:
Modřanská Prostějov - KP Brno 3:2 (-19, 22, 19, -20, 9). Rozhodčí: Pecháček a Pavelec. Čas: 95 minut. Diváci: 900.

Reklama

Související témata: