Hlavní obsah

Basketbalové reprezentantky navrhují šaty a zkusí si roli modelek

PRAHA

Ne ve zpocených dresech, ale netradičně na přehlídkovém mole se na konci května představí fanouškům české basketbalové reprezentantky, které na podzim čeká mistrovství světa na domácí půdě. Každá z pětice hráček dostane od studentek posledního ročníku Vyšší odborné školy oděvního návrhářství v Praze troje šaty, na jejichž výrobě se samy basketbalistky aktivně podílejí, a pak se v nich představí jako skutečné modelky.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

České basketbalové reprezentantky Markéta Bednářová (vpravo) a Kateřina Elhotová vybírají ze vzorníku barvy pro společenské modely.

Článek

"To bude velká sranda. Budeme si muset zatejpovat kotníky, abychom se na těch lodičkách nepřizabily a nepřivodily si zbytečně zranění," řekla s úsměvem Markéta Bednářová, která v úterý společně se svojí spoluhráčkou z USK Praha Kateřinou Elhotovou vyrazila mezi mladé návrhářky na další z oděvních zkoušek.

Reprezentantky dolaďovaly se studentkami poslední detaily; až do školy dorazí příště, vyzkoušejí si už přímo části "svých" modelů, byť zdaleka ještě nebudou hotové. "Třeba se teprve budou řešit konkrétní barvy šatů," řekla Bednářová.

V úterý s Elhotovou ještě seděly nad spoustou skic a řešily, jaké střihy z mnoha návrhů se jim nejvíce zamlouvají. K realizaci a vlastnímu šití je ještě daleko. Vedle opor mistrovského USK se do akce zapojí i hráčky z Brna - reprezentační kapitánka Hana Horáková, Eva Vítečková a Petra Kulichová.

Každá z hráček dostane tři modely. Jeden pro takzvanou denní slavnost, druhý pro malou večerní příležitost a také jednu róbu. Šaty rozhodně nebudou stejné; studentky oděvní školy je totiž připraví přímo na míru dle vkusu jednotlivých basketbalistek. Studentky třetího ročníku školy tím zároveň splní svoje absolventské práce.

"Jde nám o to, abychom se děvčatům trefily do vkusu, ale aby se také nebály vyzkoušet věci, na které nejsou tolik zvyklé," uvedl profesor a akademický malíř Česlav Jaroš, který na návrhářské škole vyučuje a na společnou akci s ošacením basketbalistek dohlíží.

"Ale naším velkým přáním je, aby dostaly i ryze praktické věci. Takové, které budou rády a dlouho nosit. Tím, že se na návrzích samy podílejí a podobu šatů ovlivní, to snad bude zaručeno," řekl Jaroš. Basketbalistky se mohou těšit i na to, že jim pracně vytvořené šaty zůstanou. A také získají jistotu, že nikdo další podobné kousky ve své garderobě mít nebude.

Basketbalistky se studentkami návrhářské školy také společně řeší podobu nových dresů. Na květnové přehlídce představí i dvanáct nových originálních sad, které by se netradičním designovým řešením měly vymykat zažitým normám. "Měly by být unikátní a originální, aby se v nich neztrácela ženskost a byla z nich znát i národní identita," uvedl Jaroš.

Na mistrovství v takových dresech ale hráčky nevyběhnou. Firma Nike, která jim dodává sportovní oblečení, už totiž má kolekci pro šampionát připravenou a do podoby reprezentačních dresů už není možné zasáhnout. Ty nové si reprezentantky obléknou na oficiální zápas možná až v příštím roce, letos si je vyzkoušejí maximálně v přípravných duelech.

Reklama