Hlavní obsah

Basketbalistky Brna po porážce v Krakově v Evropské lize končí

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v rozhodujícím třetím čtvrtfinále Evropské ligy v Krakově s domácí Wislou 73:78 a tím i celou sérii 1:2 na zápasy. Od přelomu tisíciletí budou vítězky soutěže z roku 2006 chybět v turnaji Final Four teprve počtvrté.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Vlevo Hana Horáková z Brna a Paulina Pawlaková z Gdyně. Ilustrační foto.

Článek

O porážce Brna rozhodla po vyrovnaném průběhu až závěrečná čtvrtina, v níž v bouřlivém prostředí Krakov předčil své soupeřky přesnější koncovkou.

Brňanky hrály opět při absenci zraněných Zuzany Žirkové a pivotky Petry Kulichové jen v šesti. Přesto stačilo torzo českých vicemistryň držet se soupeřkami dlouho vyrovnanou partii. Ještě 32 sekund před koncem zápasu nejlepší hráčka Brna Škerovičová tříbodovým košem snížila na 73:76. V dramatické koncovce ale dala českému týmu definitivní mat dvanáct sekund před koncem přesnou střelou Španělka Fernandezová.

Brňanky doplatily i na nepřesnou obranu v závěru první čtvrtiny i před přestávkou. Stejně jako v předcházejícím duelu před osmi dny v Krakově dvě sekundy před koncem první čtvrtiny Brazilka Castro-Marquezová trojkou otočila stav a osm sekund před přestávkou zasadila další ránu do psychiky hostů dvoubodovým košem izraelská rozehrávačka Cohenová.

V prvním poločase ještě basketbalistky Brna stačily otáčet skóre a získaly i nepatrný bodový náskok. Po změně stran rovněž odolávaly tlaku soupeřek, zmohly se ale několikrát pouze na srovnání skóre. Naposledy vyrovnala Horáková pět minut před koncem na 65:65. Dravější polský tým získal v závěru rozhodující náskok. Brňanky se obtížněji vyrovnávaly s důraznou obranou soupeřek. Snažily se zakončovat nezvykle často z tříbodového území, z 28 pokusů ale byly úspěšné jen devětkrát.

Krakov se v semifinále 9. dubna střetne s Valencií, druhou dvojici tvoří pořadatel Final Four Jekatěrinburg a Spartak Moskva.

Čtvrtfinále Evropské ligy basketbalistek, třetí zápas:
Wisla Krakov - Frisco Sika Brno 78:73 (26:24, 47:45, 63:57)
Nejvíce bodů: Burseová 20, Fernandezová 17, Casto-Marquesová 14, Kobrynová 12 - Škerovičová 18, McWilliamsová a Grimaová po 15, Horáková a Vítečková po 8. Rozhodčí: Dmitrijev (Běl.), Schmid (Něm.), Ganijev (Rus.). Trestné hody: 13/10 - 18/14. Fauly: 13:13. Trojky: 4:9. Diváci: 2000. Konečný stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: