Hlavní obsah

Basketbalové Utkání hvězd vyhráli po třech letech Češi

PARDUBICE

Výběr nejlepších českých basketbalistů dnes v Utkání hvězd Mattoni NBL vyhrál nad týmem elitních cizinců. "Domácí" v pardubické ČEZ Areně zvítězili 88:79 a svým rivalům vrátili prohry z minulých dvou exhibičních duelů. Soutěž trojkařů ovládl Myles McKay z USK Praha, nejlepším smečařem se stal Corey Muirhead z Nového Jičína.

Článek

Češi si zlepšili i svoji celkovou negativní bilanci, v osmém zápase si připsali třetí vítězství. Čtyřikrát se radovali cizinci, jednou skončilo utkání remízou. Pardubice hostily Utkání hvězd poprvé v patnáctileté historii a do haly zamířilo 6360 diváků, což je suverénní rekord.

"Zažil jsem už několik All Star Game a toto byla jasně nejlepší akce po všech stránkách," řekl trenér výběru domácích hráčů a zároveň Děčína Pavel Budínský, který mužstvo vedl společně se Zbyňkem Cholevou z Nového Jičína. "Jednoznačně souhlasím. Jsem rád, že jsem se na to nemusel dívat jen jako divák, ale před touto kulisou si také sám zahrát," přidal se prostějovský pivot Aleš Chán, nejužitečnější hráč All Star.

Zápas nabídl exhibiční "klasiku". V utkání dvou patnáctiminutových poločasů hrubého času s poslední minutou čistého se vůbec nedbalo na obrany, jak jsou basketbalisté zvyklí z ligových klání. Hráči naopak divákům nabídli pestrou přehlídku smečí, obr Chán se blýskl třeba tím, když do koše zarazil míč, který mu o desku nahodil spoluhráč Jaroslav Prášil.

Mezi hráči se na palubovce objevili i dva fanoušci, kteří se dostali na lavičky obou výběrů díky výhře v tipovací soutěži. Mladá Anna Hrabětová si tak vyzkoušela spolupráci s hvězdnými Američany a hala jí dlouze aplaudovala, když proměnila trestný hod. "Je to nádherný pocit, mám velikánskou radost, že se mi něco podobného stalo," líčila.

"Už je to moc dlouho, co jsem vedl ženy. Ve dvaceti letech jsem totiž trénoval izraelské kadetky. Bylo to poprvé a naposledy," vyprávěl pobaveně trenér výběru světa Muli Kacurin, který na lavičku usedl s Kennethem Scalabronim z USK. Prohra Kacurina nijak netrápila. "Až se vypíšou nějaké velké prize money a půjde se do toho naplno, uvidí se, kdo je opravdu lepší," žertoval Kacurin.

Vážněji už dodal, že by zápas stejných týmů byl zřejmě velmi napínavý, kdyby se hřišti poměřili v plném nasazení. "Bylo by to asi hodně vyrovnané. Češi by měli výhodu, že se přece jenom o něco více znají třeba z reprezentace, nějaké společné herní návyky už mají zafixované," dodal Budínský.

V doprovodném programu v soutěži trojkařů kraloval Myles McKay z USK Praha, nejlepší ligový kanonýr, který ve finále zdolal domácího Pavla Miloše. Tomu nevyšel útok na třetí triumf v řadě. Ve finále jej možná svázala nervozita, když proměnil až osmý pokus z dvaceti. Naopak McKay ukázal, že jeho levačka je výstavní a ne náhodou dominuje ligovým ostrostřelcům. "Kdyby mě Miloš porazil, nic moc bych si z toho nedělal, ale dnes to byl prostě můj den," těšil se McKay.

V klání smečařů triumfoval Corey Muirhead z Nového Jičína. Od pětičlenné poroty, v níž usedl vítěz smečařů z roku 2000 Daniel Dvořák, bývalý basketbalový reprezentant Petr Janouch, pardubický pivot Martin Marek, nymburský hráč Pavel Pumprla, který dnes nesmečoval kvůli problémům s kolenem, a pardubický hokejista Petr Sýkora, ve finále dostal při obou svých pokusech absolutní počet 50 bodů.

Muirhead ve finále dostal halu do varu, když nejprve míč zarazil do obroučky přes tři malé děti, které stály před košem. Při druhém rozhodujícím pokusu si dokonce troufl přeskočit sedícího pardubického basketbalového maskota koně, i když při letu lehce zavadil o jeho hlavu. "Ale strach jsem neměl, už jsem přes lidi smečoval mnohokrát. Dnes jsem vyloženě improvizoval, nic jsem nachystaného neměl. Výhodou bylo, že jsem šel na řadu jako poslední a mohl tak odkoukat, co zkouší ostatní kluci," vysvětloval novojičínský skokan.

Druhý za ním skončil Ladislav Horák z Poděbrad, jemuž nestačilo ani to, že při své smeči přelétl roztleskávačku. Třetí místo bral Tomáš Pomikálek z Děčína. Muirhead usedl na trůn po vítězovi minulých dvou ročníků Tomáši Satoranskému, který od této sezony už působí v Seville.

V doprovodném zápase hráčů do 23 let uspěl výběr "Západu", který porazil "Východ" 62:53.

Basketbalové Utkání hvězd v Pardubicích:
Výběr ČR - Výběr světa 88:79 (43:35)
Nejvíce bodů: Chán 19, Pumprla 16, Houška 14, Sokolovský 13 - McKay 16, Walker a Arnold po 13, Mulligan 10. Nejužitečnější hráč: Chán (Prostějov).
Nejlepší trojkař: 1. McKay (USK) 22 bodů, 2. Miloš (Pardubice) 18.
Nejlepší smečař: 1. Muirhead (Nový Jičín) 100, 2. Horák (Poděbrady) 97, 3. Pomikálek (Děčín) 91.
Utkání hráčů do 23 let:
Východ - Západ 53:62 (31:26).

Reklama