Hlavní obsah

Basketbalistkám začne příprava už čtyři měsíce před domácím MS

Jirka G. NovákSport.cz

Více než čtyři měsíce se budou připravovat české basketbalové reprezentantky na vrchol sezóny - domácí mistrovství světa v Brně, Ostravě, a Karlových Varech. A program budou mít opravdu pestrý. V rámci soustředění se kromě domácích luhů a hájů podívají i do Tuniska a na Slovensko, a čeká je řada přípravných zápasů. Poprvé se tým trenéra Lubora Blažka sejde už 17. května, prozatímním domovem se mu stanou Lázně Bělohrad.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kateřina Elhotová (vlevo), trenér Lubor Blažek (uprostřed) a Markéta Bednářová po losování mistrovství světa.

Článek

V lázeňském městečku ve Východočeském kraji budou basketbalistky regenerovat pouze pět dní, poté se vydají na rekondiční soustředění do Tuniska. Po návratu začátkem června jim začne kondiční kemp ve Špindlerově mlýně a přípravné zápasy završené turnajem v Karlových Varech.

Představit by se na něm mělo Maďarsko a Nizozemí, ovšem přesná listina účastníků bude jistá až později. Od 28. června poběží hráčkám dovolená, kterou přeruší jen kontrolní testování v Nymburku (19. - 21. července). Jinak se budou připravovat individuálně, celý tým se opět sejde až 2. srpna na dalším kondičním kempu ve slovenském Štrbském plese.

Následovat budou přípravné zápasy s Polskem (18. a 19. srpna), Běloruskem (25. a 26. srpna), a Řeckem (8. a 9. září). Generálkou na šampionát, jenž v Brně a Ostravě začne 23. září, bude zápas s výběrem USA 19. září v Brně. Atraktivní duel s úřadujícími olympijskými vítězkami se ovšem uskuteční bez diváků.

"Požadavkem amerického týmu bylo sehrát jen ´tréninkový zápas´. Navíc se bude hrát v tréninkové hale, protože hlavní stánek pro MS nebude ještě připraven. Takže jsme po dohodě s trenérem Blažkem dospěli k tomu, že se bude hrát bez přítomnosti diváků i médií," vysvětlil Sport.cz generální sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák.

V zápase hraném čtyři dny před mistrovstvím světa už by se každopádně měl představit dvanáctičlenný výběr českého týmu pro šampionát. V základní skupině MS v Brně se domácí basketbalistky postupně utkají s Argentinou, Ruskem, a Japonskem.

Před i během samotného šampionátu proběhne řada doprovodných akcí pro fanoušky a v rámci propagace basketbalu i pro školy. Třeba i tím, že mladí fanoušci basketbalu nebudou muset sáhnout hluboko do kapsy při koupi vstupenek, jejichž předprodej odstartuje 1. dubna v síti Ticketportal.

"Naším přáním je, aby se hrálo před plnými tribunami. I proto spolupracujeme se školami či basketbalovými oddíly, které mají zvýhodněné podmínky," prohlásil člen organizačního týmu MS 2010 Jiří Zídek. Ceny vstupenek se budou pohybovat od 60 do 900 korun v závislosti na atraktivitě utkání nebo místě v hledišti. Cena platí pro dvě utkání konkrétní skupiny v daný den.

Reklama