Hlavní obsah

Nymburk i přes výhru v Bilbau vypadl ve čtvrtfinále Eurocupu

Basketbalisté Nymburka vyhráli v odvetě čtvrtfinále Evropského poháru ULEB na palubovce Bilbaa 52:46, ale v soutěži končí kvůli horšímu celkovému skóre z obou utkání. Minulý týden v Pardubicích podlehli o 12 bodů, dnes už manko nesmazali a do Final Four se neprobojovali. I tak Nymburk zaznamenal svůj největší úspěch v evropských pohárech.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Ve čtvrtfinálové utkání Evropského poháru ULEB basketbalistů Nymburk - Bilbao brání Petr Benda (vpravo) Javi Rodrigueze. (ilustrační foto)

Článek

Šestinásobné české šampiony tak může mrzet poslední čtvrtina prvního vzájemného duelu na domácí půdě, kdy ztratili sedmibodové vedení a Bilbao si velkým obratem zajistilo výhodnou pozici do domácí odvety. "Poslední čtvrtina v Pardubicích rozhodla. Projevilo se na nás, že jsme měli velmi náročný program, což nás asi stálo postup," řekl trenér Muli Kacurin.

Dnes už Nymburk na senzaci nedosáhl, byť během prvního poločasu vedl až o deset bodů. "Jsme takoví rozpolcení. Výhra v Bilbau nás těší, ale nakonec jsme nebyli daleko od toho, abychom tu dvanáctibodovou ztrátu smazali. Vysoká výhra v Pardubicích nás může hodně mrzet," řekl České televizi pivot Petr Benda.

I když se Nymburk mezi finálovou čtyřku druhé nejlepší evropské klubové soutěže neprobojoval, je pro něj výhra nad celkem ze španělské ACB ligy, všeobecně považovanou za nejkvalitnější ligu starého kontinentu, velmi cenným úspěchem.

Až na třetí pokus

Nymburk vyhrál ve Španělsku na třetí pokus. V loňském ročníku Eurocupu podlehl právě v Bilbau a letos v osmifinálové fázi také na hřišti Gran Canarie. Bilbao se dostalo do Final Four podruhé za sebou. v baskickém celku slavil i český pivot Tomáš Hampl, který se ale stejně jako v Pardubicích na palubovku nedostal.

Zápas hodně připomínal první vzájemný duel, v němž Nymburk dlouho vládl. I tentokrát svěřenci kouče Kacurina vsadili na vynikající obrannou fázi a do poločasu Bilbau dovolili nastřílet pouhých 18 bodů, ve druhé čtvrtině rozhození domácí dali dokonce jen pět bodů. Těsně před odchodem do šaten Nymburk vedl už o deset bodů po trojce Křemena a živil naděje na šokující obrat v celkovém vývoji.

Krize ale dolehla po poločase i na hosty, kteří čtyři minuty nedali koš. Domácí i díky náhradníkovi Seibutisovi, jenž naskočil z lavičky a za třetí čtvrtinu nasázel deset bodů, šli na chvíli do mírného vedení.

Lépe připraveni

Středočeši však nezopakovali chybu jako v prvním utkání, kdy se nechali zatlačit mocným náporem Bilbaa v závěrečné desetiminutovce. "Před týdnem jsem slíbil, že budeme lépe připravení a potvrdilo se to," řekl Kacurin. "S agresivní obranou jsme na rozdíl od domácího utkání vydrželi celý zápas," podotkl Benda. Nymburk, který dirigoval neudržitelný rozehrávač Lee, se opět zvedl a ještě minutu a půl před koncem vedl o šest bodů.

Ale pak už měl málo času na to, aby mohl zadělat na ještě větší drama. I tak je výhra v Bilbau nečekaně úspěšnou tečkou za nymburskou pohárovou sezonou. "Myslím, že letošní cesta Nymburka zvedla povědomí o celém českém basketu," řekl Kacurin, který po sezoně v klubu skončí.

Odvetné čtvrtfinálové utkání Evropského poháru ULEB basketbalistů:
Bilbao Basket - ČEZ Nymburk 46:52 (13:12, 18:26, 35:36)
Nejvíce bodů: Banič 12, Mumbru 10 - Lee 12, Benda 10, Lenzly 8, Ricci a Pumprla 6. Rozhodčí: Pukl a Javor (oba Slovin.), Maričič (Srb.). Trestné hody: 9/6 - 8/6. Fauly: 16:19. Trojky: 2:4. Diváci: 5782. První zápas: 59:47, postoupilo Bilbao.

Reklama

Související témata: