Hlavní obsah

Kouč Nelson je v NBA novým rekordmanem v počtu výher

MINNEAPOLIS

Trenér Don Nelson se stal ve čtvrtek novým rekordmanem NBA v počtu vítězných utkání. Jeho tým Golden State Warriors porazil domácí Minnesotu 116:107 a Nelson si připsal výhru s pořadovým číslem 1333. Někdejší kouč Dallasu, New Yorku a Milwaukee překonal o jedno vítězství legendárního Lennyho Wilkense.

Foto: Paul Battaglia, ČTK/AP

Trenér Don Nelson v objetí hráčů Warriors.

Článek

"Skvělé pocity, kvůli nim člověk končí u koučování," řekl Nelson krátce po studené sprše, kterou mu ze svých lahví s nápoji dopřáli jeho svěřenci. "Šampaňské po ruce nebylo," smál se Anthony Tolliver, s 34 body nejlepší střelec zápasu.

Nikdy nebyl ve finále

Brzy sedmdesátiletý Nelson trénuje v zámořské soutěži 31. sezónu, vedle 1333 triumfů má na kontě i 1061 porážek. Třikrát se stal trenérem roku a jako hráč vybojoval pět titulů, v roli kouče ale nikdy nebyl ani ve finále. Nedokáže to ani letos, protože jeho tým i díky jasně nejslabší obraně v soutěži je dávno mimo hru o play off.

Ve vyřazovacích bojích jsou naopak definitivně Charlotte Bobcats majitele Michaela Jordana, kterým se to po výhře 104:103 na palubovce New Orleans povedlo poprvé v šestileté historii. V sázce je už tak jen jedno místo, o které bojují ve Východní konferenci Chicago a Toronto.

Oba celky mají rovnocenné šance, protože kanadský tým ve středu prohrál 104:115 v Bostonu a Bulls, kteří odehráli o zápas méně, se na něj mohou dotáhnout. Raptors navíc zasáhla další ztráta, když po hlavní hvězdě Chrisi Boshovi, který si v předchozím utkání zlomil čelist, přišli o Heda Turkoglua. Turecký rozehrávač či křídelní hráč odstoupil už v první čtvrtině po srážce hlavami s protihráčem a skončil v nemocnici.

Reklama