Hlavní obsah

Brněnské basketbalistky mohou už ve středu oslavit čtrnáctý titul

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno mohou už ve středu ve třetím finálovém duelu s týmem ZVVZ USK Praha rozhodnout po roční přestávce o svém návratu na prvoligový trůn. V sérii hrané na tři vítězství vedou Brňanky na zápasy 2:0 a jediný úspěch je dělí od zisku čtrnáctého titulu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Hanu Horákovou z Brna (vpravo) brání Evanthia Maltisová z USK Praha.

Článek

Před rokem byla situace obdobná, pražský tým ale tehdy dokázal v hale Rosnička zvítězit a ve svůj prospěch pak rozhodl i další dva zápasy.

Právě z loňských poznatků oba týmy vycházejí při psychologické přípravě na zápas. "Poslední krok je velmi těžký. Zaměřili jsme se na to, abychom předčasně nejásali a aby se loňský scénář neopakoval," uvedl trenér Brňanek Jan Bobrovský.

"USK Praha je velmi silný celek a zápasy nejsou tak jednoznačné jako v minulých letech," dodal Bobrovský. Spoléhá na to, že má v kádru oproti loňsku čtyři nové a kvalitní zahraniční hráčky nezatížené zkušeností z předchozí sezony.

Basketbalistky USK chtějí naopak zkušenosti ze závěru minulého ročníku prodat. "Samozřejmě hráčkám situaci připomeneme a budeme na ní stavět. S přáním, aby se scénář opakoval," uvedl na webu pražského klubu asistent trenéra Ivan Beneš. Předpokládá ale, že tentokrát Brňanky třetí utkání nepodcení a podruhé neudělají stejnou chybu. "Je jasné, že nám nic nespadne do klína a všechno si musíme vybojovat," dodal Beneš.

Nevýhodou brněnského celku je při absenci zraněných opor Kulichové a Žirkové příliš úzký kádr. Přesto oslabený tým rozhodl obě dosavadní finále v posledních čtvrtinách.

Američanky hrají v pohodě 

"Ve velké pohodě hrají obě americké opory Bonnerová a McWilliamsová, které výborně doplňují hráčky naší základní sestavy. Američanky zahrály ve finále tak, jak jsme si představovali. V Evropské lize měly výkyvy a jejich hra nebyla ideální. A kdyby teď Bonnerová proměnila všechno, co měla dát, tak nastřílela v každém finále přes čtyřicet bodů," poznamenal Bobrovský.

Beneš považuje za silnou zbraň soupeře zkušenost a také minimum vyprodukovaných chyb. "Brňanky se dostávají přesně do podkošových situací, které potřebují, a jsou zvyklé z nich dávat body. My se ke konci druhého zápasu dostali pod psychický tlak, neboť jsme věděli, že jsme první zápas prohráli," poznamenal Beneš.

Jedním z důležitých momentů dosavadní finálové série byla obrana jedné z nejlepších hráček USK Maltsiové. Řecká střelkyně byla při každém předchozím úspěchu Pražanek nad Brnem hlavní postavou, tentokrát se nedokázala výrazněji prosadit. "Tehdy jsme ji špatně bránili. Nyní ji měla na starost Hanka Horáková, která se defenzivního úkolu zhostila velmi dobře. Vypomáháme si i přebíráním Maltsiové. Zatím nás nezaskočila," řekl Bobrovský.

Brněnský kouč před zahájením finále tvrdil, že letos bude série krátká. Teď věří, že se jeho slova naplní. "Domácí prostředí by mělo být naší výhodou a věřím i v podporu diváků," řekl Bobrovský.

Zápas v hale Rosnička začne ve středu v 18:00.

Reklama

Související témata: