Hlavní obsah

Elhotová věří, že USK ve finále s Brnem zopakuje loňský obrat

PRAHA

Basketbalistka USK Praha Kateřina Elhotová věří, že se svými spoluhráčkami přetaví euforii ze středečního prvního vítězství ve finálové sérii s Brnem v sobotu v druhý úspěch na domácí palubovce. Obhájkyně titulu ve středu odvrátily první brněnský mečbol a podle Elhotové bude v dalším průběhu série psychická výhoda už na jejich straně.

Článek

"Holky z Brna teď budou pod tlakem. Každý od nich čekal, že nás ve středu doma porazí a finále skončí. My jsme se ale nedaly a teď doma uděláme všechno pro to, abychom sérii vrátily k pátému utkání do Brna," uvedl dnes v rozhovoru s ČTK Elhotová. "Výhra v Brně nám dala spoustu energie. V sobotu to budeme chtít za každou cenu využít," podotkla dvacetiletá hráčka.

Dnešek měla nabitý. Nejprve vyrazila na dopolední trénink, na němž Pražanky vyháněly z těl únavu. "Bylo to fajn, velká změna proti tréninkům po prvních dvou finálových zápasech, které jsme prohrály. Po nich byl každý uzavřený do sebe, přemýšlely jsme, co jsme udělaly blbě. Dneska tam naopak bylo hodně srandy, úspěch v Brně nás nakopne," věří Elhotová.

Po obědě vyrazila do Vyšší odborné školy oděvního návrhářství v Praze, kde jí studentky posledního třetího ročníku šijí troje šaty. Společně se spoluhráčkou z USK Markétou Bednářovou a brněnskými oporami Hanou Horákovou, Evou Vítečkovou a Petrou Kulichovou je na začátku června představí na módní přehlídce v Ostravě v rámci propagace mistrovství světa žen, které bude hostit na přelomu září a října Česká republika.

Šampionát je ale ještě daleko, teď jsou Elhotová a brněnské opory velkými rivalkami ve finálové sérii. Možná i proto se dnes reprezentantky v Praze nepotkaly, Brňanky se na poslední chvíle z oděvní zkoušky omluvily kvůli klubovým povinnostem.

Loni Brno také vedlo 2:0 na zápasy, ale USK se vzepřel a třemi výhrami v řadě ukončil třináctileté panování týmu z jihomoravské metropole. Nyní se historie může opakovat, průběh série je stejný.

Srovnání se nabízí

"Abych byla upřímná, na loňský rok jsem moc nemyslela. Je to historie, i když se to srovnání přímo nabízí," uvedla Elhotová. "Ale holky z Brna toho brouka z loňska v hlavách mít můžou. Třeba je to bude svazovat, pro nás by to bylo jen dobře. Na druhou stranu mají spoustu zkušeností a třeba se tím nenechají vůbec rozhodit," přemítala hráčka, která si zatím ve finále drží průměr dvanácti vstřelených bodů na utkání.

Nejlepší výkon předvedla ve středu, kdy se výrazně přičinila o to, že sezona pro USK ještě neskončila. Elhotová nastřílela 14 bodů a hlavně ve druhém poločase její příspěvek odrazil brněnský domácích. Brňanky se nenechaly zlomit tím, že před čtvrtou čtvrtinou prohrávaly o propastných 18 bodů. Mocně dotahovaly a v poslední minutě se přiblížily na dohled pouhých dvou bodů. Právě Elhotová ale dvěma proměněnými trestnými hody v závěru svému týmu výrazně pomohla k uhájení náskoku.

"Věřil jsem, že to zvládne, protože celý zápas odehrála neskutečně soustředěně, zodpovědně a v pohodě. Myslím si, že takovou chvilku hrozně potřebovala i pro svůj basketbalový růst," chválil Elhotovou trenér Lubor Blažek. "Jen jsem si opakovala, co mi pořád říká děda: před šestkama vydechnout a protáhnout ruku. Povedlo se to. I když ten rámus v hale byl neuvěřitelný. Tak jsem si řekla, že ty lidi fandí mně, abych šestky dala," líčila s úsměvem Elhotová, jak ustála psychicky vypjatý okamžik.

V sobotu na ni trenéři USK budou zase spoléhat. Elhotová doufá, že se spoluhráčkami zopakují výkon z první fáze utkání v Brně, v níž položily základ k vítězství. "Musíme zvládnout nástup do zápasu, nástup do třetí čtvrtiny a koncovku. V těchto fázích Brno většinou mívá navrch. Když to ustojíme a poučíme se z chyb, na které jsme doplácely, máme na vítězství," prohlásila Elhotová.

Reklama

Související témata: