Hlavní obsah

Nymburk se v nové sezóně zapojí až do nadstavby basketbalové ligy

Basketbalisté Nymburka v příští sezoně vynechají základní část nejvyšší soutěže a zasáhnou až do nadstavbové části spolu s pěti nejlepšími týmy před play off. Důvodem je účast šestinásobných českých šampionů v Adriatické lize, kvůli níž by nemohli skloubit start v úvodní části české ligy.

Článek

Na středečním jednání v Brně to schválily Asociace ligových klubů (ALK) a výkonný výbor České basketbalové federace (ČBF). ČTK to dnes potvrdil předseda ALK Zdeněk Bříza.

Absence Nymburka v základní části Mattoni NBL výrazně změní systém soutěže. Odstoupí se od čtyřkolového systému a následného play off, kterým se hraje nyní. Do příštího ročníku zasáhne hned třináct mužstev, doposud se hrálo s dvanácti týmy.

Jednání o změnách v systému soutěže prý provázela velmi bouřlivá atmosféra, kluby se ale nakonec shodly na nově navrženém modelu. Padla i možnost, že by se dál hrálo čtyřkolově a Nymburk šel až do play-off. "Byli jsme ve složité situaci, ale nikdo nepřišel s výhodnějším návrhem. Ale čekáme, že se vyrojí hodně negativních reakcí," uvedl Bříza.

Divokou kartu musí ještě schválit ČBF

V základní části hrané na 22 kol se představí všechna družstva z letošního ročníku kromě Nymburka a Vyšehradu, který z posledního místa sestupuje. Doplní je vítěz první ligy, který vzejde ze souboje Plzně s pražskou Spartou. Asociace ligových klubů také navrhla, aby do soutěže vstoupil další tým, který získá divokou kartu od basketbalové federace, aby v základní části hrálo při neúčasti Nymburka dvanáct celků.

Status divoké karty ještě musí schválit výkonný výbor ČBF, což však bude zřejmě formalita. Divokou kartu si od ČBF zájemce bude muset odkoupit, přičemž nebude záležet na tom, v jaké soutěži právě nastupuje.

Teoreticky tak do elitní soutěže může naskočit tým z nejnižších pater, když prokáže solventnost a zaručí se dostatečným rozpočtem na pokrytí sezony. V zákulisí se hovoří o tom, že zakoupení divoké karty se může pohybovat v řádu statisíců, některé týmy z druhé ligy by prý zájem o divokou kartu měly. "Ale finance nebudou jediným kritériem. Výbor může přihlédnout i k regionálnímu hledisku a tomu, jak by třeba účast onoho týmu prospěla popularitě ve své oblasti," řekl Bříza.

Nymburk po základní části naskočí do soutěže k pěti týmům, které budou mít nejlepší bilanci. Dosavadní výsledky v elitní šestce se počítat nebudou. Naopak v sedmičlenné skupině A2 se dosažené výsledky ponechají v platnosti.

Z horší skupiny nadstavbové části se čtyři celky na šestém až desátém místě utkají po vzoru hokejové extraligy v předkole o účast ve čtvrtfinále play off. Nejhorší tým po nadstavbové části potká přímý sestup. Od čtvrtfinále play off se už bude hrát stejným systémem jako nyní.

Reklama

Související témata: