Hlavní obsah

Brno vyhrálo finále zaslouženě, zní z tábora poraženého USK

PRAHA

Basketbalistky Brna v ligovém finále nedopustily opakování loňských chyb, kdy nechaly konkurenční USK otočit průběh série, a po dnešním triumfu na Folimance dokončily příběh o návratu na český trůn. Pražanky jej opustily nerady, ale po dnešní třetí prohře uznaly, že Brno ovládlo ligu zaslouženě. A Jihomoravanky po roční odmlce, kdy kralovalo USK, chystají velké oslavy, které započaly už v Praze.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sandra Le Déanová z USK Praha (vpravo) v duelu Euroligy s maďarskou Šoproní.

Článek

Trenér Jan Bobrovský si letošního triumfu cení prý nejvíc ze všech čtrnácti dosažených. "Možná to tak bude, když si vzpomenu na to, kolik jsme měli zdravotních problémů. O to víc mě těší, že jsme přes ty všechny trable došli až k titulu," pochvaloval si Bobrovský, který během sezony postrádal dlouhodobě zraněné opory Zuzanu Žirkovou a Petru Kulichovou.

Brňanky ale odmítly, že by letošní finále braly jako odvetu za loňský rok. "Tak to vůbec není, na minulé finále jsme vůbec nemyslely. Jen jsem strašně ráda, že jsme zase dokázaly vyhrát. Byly jsme koncentrovanější a využily slabých chvil USK, tak to bylo i dnes," řekla kapitánka Brna Hana Horáková.

V sídle USK na Folimance naopak zavládl smutek. "V sérii bylo Brno lepší, můžu jim jen poblahopřát k zaslouženému vítězství. Naši porážku není třeba degradovat, musíme ji sportovně vzít," řekl trenér USK Lubor Blažek, jehož tým nedokázal finálovou sérii zvrátit jako loni, kdy za stavu 0:2 na zápasy třikrát triumfoval a ukončil třináctiletou brněnskou nadvládu.

Letos Pražanky dokázaly po úvodních dvou prohrách zabrat jen ve středu v Brně, dnes ale soupeř na Folimance třetím úspěchem sérii definitivně ukončil. "Před finále jsem říkal, že čekám velmi krátkou sérii, ale neřekl jsem, v čí prospěch. Samozřejmě jsem věřil svému družstvu. A spletl jsem se o jeden zápas. Dnes jsme to odehráli ve vynikající formě," prohlásil Bobrovský.

"Brno hrálo velmi dobře, v celé sérii i dnes, kdy jsme na jeho hru vůbec nedokázaly reagovat. Nás sráželo to, že jsme nedávaly jasné koše, nedařilo se nám při doskoku," litovala kapitánka USK Sandra LeDréanová, která dnes ukončila kariéru. "Škoda, že se neloučím vítězstvím," řekl francouzská hráčka.

Blažek souhlasil s tím, že především ve druhé čtvrtině, po níž Brno získalo klíčový čtrnáctibodový náskok, jeho tým propadl. "Absolutně nám chyběl obranný doskok, Brno mělo z opakovaných útoků další šance na skórování. Tam jsme ten zápas začali prohrávat. Nahlodalo nás i to, že jsme neproměnili jasné pozice," uvedl Blažek.

Jeho protějšek Bobrovský naopak měl pro své hráčky jen slova chvály. "V prvním poločase jsme soupeře doslova drtili skvělou obranou, neprosadily se ani jejich obávané střelkyně jako Maltsiová. Na konci to už byla euforie," pochvaloval si Bobrovský.

Po vítězství se už těšil na decentní oslavu, hned po utkání si nalil sklenku svého oblíbeného bílého vína. "Na oslavu se určitě hodí," radoval se Bobrovský. Samy hráčky hned po zápase na palubovce vystříkaly několik lahví šampaňského, pokropily jím i své fanoušky, kterých do Prahy dorazila asi padesátka. Žirková se pak nechala vyzvednout k obroučce a ustřihla síťku na koši, což je tradiční zvyk při basketbalových oslavách.

Ve víru brněnských oslav ale vedení klubu už přemýšlí o skladbě týmu na příští rok. Jisté je, že odchází Žirková, Brno podle všeho opustí i pivotka Kulichová. "Jisté je, že družstvo zase omladíme, vsadíme na novou krev," plánoval šéf klubu Jiří Hamza.

Po dnešním finále si neodpustil rýpnutí do USK. Prohlásil, že Pražanky by měly finále vyhrávat stejně suverénně, jako se to dřív dařilo Brnu. "Nemáme už sice zdaleka prostředky a rozpočet jako USK, ale asi děláme basket šikovněji. Protože výsledky USK v lize i Evropské lize jsou v posledních letech vzhledem k ekonomickým podmínkám ostudné," řekl Hamza. Kouč USK Blažek výroky Hamzy nechápal. "Je to jeden z jeho (Hamzových) zbytečných útoků, na které nebudu dál reagovat. Připomíná mi judistu, který se pere sám se sebou," dodal Blažek.

Reklama

Související témata: