Hlavní obsah

Basketbalista Veselý letos do NBA nepůjde, zůstane v Bělehradu

PRAHA

Basketbalista Jan Veselý se nebude ucházet o místo v letošním draftu do zámořské NBA, byť měl velkou šanci, že se po Jiřím Zídkovi a Jiřím Welschovi stane třetím českým hráčem v nejlepší soutěži světa. Čerstvě dvacetiletý hráč dnes oznámil, že i v další sezóně zůstane v Partizanu Bělehrad, s nímž si druhý květnový víkend zahraje ve Final Four Evropské ligy. Veselý však zároveň upozornil na to, že se do NBA stejně chce brzy dostat.

Foto: archiv Jana Veselého

Basketbalista Jan Veselý v dresu Partizanu Bělehrad

Článek

Nejméně další rok však zůstane v srbském klubu, kde si za poslední dva roky udělal velké jméno a v této euroligové sezóně byl vyhlášen druhým největším talentem hned po hvězdném rozehrávači Barcelony Rickym Rubiovi. "Zahrát si v NBA je můj sen od doby, co jsem začal hrát basket. Ale abych na to byl dokonale připravený, musím pokračovat v tvrdé dosavadní práci, abych si to přání vyplnil v blízké budoucnosti," citoval v pondělí Veselého server draftexpress.com.

Veselý řešil možnost svého vstupu na draft NBA celou sezónu, v níž se stal jedním z klíčových tahounů Partizanu. Podle odborníků měl dva metry a deset centimetrů vysoký rodák z Ostravy šanci umístit se v draftu vysoko v prvním kole. Pokud by se jej chtěl zúčastnit, musel by se rozhodnout do dnešní šesté hodiny ranní, kdy vypršela uzávěrka pro hráče působící v Evropě.

Rozhodnutí po konzultaci s rodinou, trenérem a agentem

Podle specializovaného serveru draftexpress.com je krok Veselého překvapením. I proto, že při předpokládané vysoké pozici v prvním kole draftu mohl mít garantovanou tříletou smlouvu se zámořským klubem.

Veselý nakonec dospěl k rozhodnutí po dohodě s rodinou, trenérem Partizanu Dušanem Vujoševičem a svým agentem Alexanderem Raškovičem. "Ti všichni v minulosti podpořili každé mé rozhodnutí, stejně jako to nejít na letošní draft NBA. Basketbal je můj život, chci dál pokračovat ve svém zlepšování v Partizanu. Od doby, co jsem přišel, se tady ke mně všichni chovali skvěle - trenér, lidé v klubu, spoluhráči i nejlepší fanoušci na světě. Bělehrad je i proto místo, které budu nazývat svým domovem," vyznal se Veselý, který v sobotu oslavil 20. narozeniny.

Podle agenta Raškoviče Veselému, který by měl být oporou reprezentace při letním snažení o postup z B-skupiny mistrovství Evropy, další setrvání v Partizanu neublíží. "Setrvání v Partizanu s trenérem mu zřejmě pomůže ještě k vylepšení pozice v draftu do NBA v roce 2011. Věřím, že se Jan rozhodl správně pro to, aby se stal ještě větší osobností a lepším hráčem. Dělá velké kroky dopředu, jeho čas přichází," uvedl Raškovič.

Reklama

Související témata: