Hlavní obsah

VIDEO: Fanoušek vběhl na hřiště, policisté ho sundali elektrošokem

PHILADELPHIA

Sedmnáctiletý baseballový fanoušek Steve Consalvi si bude dlouho pamatovat, že na hřišti nemá co dělat. Příznivec domácí Philadelphie vnikl v průběhu pondělního zápasu MLB se St. Louis Cardinals na plochu, policie jej po chvíli nahánění zneškodnila taserem, tedy elektrickým paralyzérem. Celý incident vzbudil bouřlivou diskusi o přiměřenosti zásahu.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Policisté a pořadatelé kontrolují stav fanouška, bezvládně ležícího po zásahu taserem na trávníku.

Článek

Consalvi běhal po hřišti v kruzích a mával bílou vlajkou. Když jednomu z policistů došla trpělivost, poslal ho taserem k zemi. Mladík se bezvládně skácel k zemi, po třiceti vteřinách po zásahu se zvedl a odešel ze hřiště po svých. Záznam se zákrokem se během několika hodin stal hitem na Youtube.

„Tohle bylo poprvé v historii, kdy policie použila taser proti člověku, který vnikl na hřiště,“ uvedla mluvčí klubu Bonnie Clark v televizi CNN. Policisté nyní prošetřují, zda použití taseru bylo oprávněné, fanoušek totiž nikoho neohrožoval a nabízelo se jiné řešení jeho výtržnosti.

Proti použití taseru v tomto případě se již ohradily i americké organizace bojující za lidská práva. „Bylo to úplně zbytečné, nejednalo se o nebezpečnou situaci, také nemohl nikam uprchnout. Navíc, jak dlouho by asi vydržel běhat takhle dokola?“ uvedla právnička Americké unie pro lidská práva Mary Catherine Roperová.

Taser je zbraň založená na principu elektrického šoku, vystřelené elektrody paralyzují nerovovou soustavu. Ačkoliv se jedná o zbraň relativně bezpečnou, bylo evidováno několik desítek případů smrti při jejím použití. Amnesty International hovoří o více než 350 lidech, kteří ve Spojených státech po zásahu taserem zemřeli.

Reklama