Hlavní obsah

Výbor volejbalového svazu odvolal předsedu Lébla, novým šéfem Haník

PRAHA

Zdeněk Haník se stal novým předsedou Českého volejbalového svazu. Výbor ČVS na nedělním zasedání odvolal z funkce Antonína Lébla a do čela svazu následně zvolil bývalého trenéra mužské reprezentace Haníka.

Článek

Z 51 členů výboru, přítomných na jednání v Praze, hlasovalo 32 pro Léblovo odvolání, 17 bylo proti a dva se zdrželi. Při volbě nového předsedy pak třiapadesátiletý Haník dostal 35 hlasů. V nové jedenáctičlenné správní radě zůstali z jejího předchozího složení pouze Josef Beneš a Jan Hronek, novými místopředsedy jsou František Kopecký a Robert Urbánek.

Nespokojenci ve výboru ČVS Léblovi dlouhodobě vyčítali zejména autoritativní rozhodování, obcházení nejvyšších orgánů svazu a neprůhledné nakládání se sponzorskými penězi.

Haník po svém zvolení řekl, že mezi jeho první kroky v nové funkci bude patřit zajištění zdárného průběhu kvalifikace ME žen, která se v Karlových Varech bude hrát od pátku. "Začneme rozkrývat finančnictví, do kterého nikdo neviděl. Hodlám se setkat s důležitými partnery a ubezpečit je, že není důvod, aby nebyla zachována kontinuita. A doufám, že tato fáze brzy skončí a začneme se věnovat v první řadě volejbalu," prohlásil nový předseda.

Na loňské volební konferenci Lébl porazil protikandidáta Františka Kopeckého poměrem hlasů 27:25. K jeho těsnému znovuzvolení tehdy přispěl svým hlasem i Haník, rok nato však už označil nastalou situaci za neudržitelnou.

Lébl vedl ČVS od roku 2005. Už dříve prohlásil, že byl loni zvolen na řádné čtyřleté období a jakákoli změna ve vedení svazu by byla násilnou akcí, která by mohla vážně ohrozit i české spolupořadatelství mužského ME 2011. Podle výkladu svazové legislativní komise by byla jediným právně nenapadnutelným řešením mimořádná konference, kterou Lébl ještě před svým dnešním odvoláním navrhl uspořádat v květnu 2012.

Reklama