Hlavní obsah

Volejbalistky porazily v kvalifikaci ME i Maďarsko

České volejbalistky vyhrály v kvalifikaci mistrovství Evropy i druhý zápas. V Karlových Varech dnes porazily Maďarsko 3:1 po setech 18:25, 25:15, 25:19 a 25:20. V neděli se svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera na závěr prvního ze dvou kvalifikačních turnajů utkají s Francií.

Foto: Jan Sokol, ČTK

České volejbalistky Ivana Plchotová (vpravo) a Petra Chalcarzová

Článek

Podle autorky 21 bodů Anety Havlíčkové bylo Maďarsko mnohem těžším protivníkem než v pátek Rakušanky. "Ale když jsme se zbavily nervozity, dokázaly jsme nepříznivý průběh obrátit. Pořád se teprve sehráváme, snad to dál bude lepší a lepší," řekla České televizi. "I na Francii by zítra měl zase platit náš kolektivní výkon," poznamenal Šiller.

Maďarky naznačily své kvality už v pátečním duelu s favorizovanou Francií, které podlehly až po pětisetové bitvě, a vyšel jim i začátek dnešního zápasu. Několikrát nachytaly přihrávající domácí hráčky v nedbalkách a vybudovaly si pětibodový náskok, který v koncovce prvního setu ještě zvýraznily.

Nervózní a chybující české družstvo v těch chvílích působilo místy až bezradně, naopak Maďarky velmi dobře bránily a i v úvodu druhé sady vedly. Karta se obrátila až díky větší české trpělivosti, nahrávačka Kubínová začala častěji zapojovat do útoku i středové hráčky a pracovat začal také domácí blok. "Na začátku byly hráčky zbytečně nervózní a dělaly spoustu chyb. Až teprve potom jsme začali hrát naši hru," prohlásil Šiller.

Pak už byla převaha českého výběru zřetelná. Druhý set skončil desetibodovým rozdílem, třetí dějství mělo hladký průběh prakticky od samého začátku. Razantní útoky univerzálky Havlíčkové i obou smečařek už maďarská obrana nestačila zastavovat, naopak soupeřky jen velmi těžko dostávaly míč přes síť.

Větší zádrhel na cestě za očekávaným vítězstvím nenastal ani ve čtvrtém setu. S plachtícím podáním Barborkové si maďarský příjem nevěděl rady a náskok vystoupal do bezpečné výše. Houževnatý protivník sice ještě dokázal snížit, odvrátil i dva mečboly, ale při třetím už neubránil smečující Havelkovou.

Přímo na evropský šampionát 2011 do Srbska a Itálie postoupí po kvalifikačních turnajích v Karlových Varech a za týden ve francouzském Agde jen vítěz skupiny. Druhý tým konečné tabulky čeká zářijová baráž.

Kvalifikace ME volejbalistek, první turnaj skupiny B v Karlových Varech:
Česko - Maďarsko 3:1 (-18, 15, 19, 20)
Rozhodčí: Kološ (Bos.), Niculescuová (Rum.). Čas: 99 min. Diváci: 500.
Sestava ČR: Kubínová, Havelková, Pastulová, Havlíčková, Chalcarzová, Plchotová, libero Jášová - Barborková, Bucková, Adlerová. Trenér: Šiller.
Rakousko - Francie 0:3 (-18, -17, -19)
Tabulka:
1. Česko2206:14
2. Francie2206:24
3. Maďarsko2023:62
4. Rakousko2020:62

Reklama

Související témata: