Hlavní obsah

Trenér volejbalistek věří, že se nic nepředpokládaného nestane

KARLOVY VARY

České volejbalistky úspěšně zvládly první část kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2011. Po třech výhrách v Karlových Varech zamíří příští týden do Francie a trenér národního týmu Jiří Šiller doufal, že se čelo tabulky už měnit nebude.

Článek

"Já doufám, že se nic nepředpokládaného na náš účet nestane," řekl ČTK s lehkým úsměvem Šiller. Na otázku, jestli bude jeho tvář zdobit úsměv i příští neděli, odpověděl: "Podle toho, jaký bude počasí. A ve Francii bývá hezky..."

Češky snadno zdolaly Rakušanky a Maďarky, až v nedělním utkání svedly v KV Aréně dramatickou bitvu s Francií. Vyhrály 3:2, i když už vedly po celkem jasném průběhu rychle 2:0 na sety.

"Je to ztráta dvou sad, ale Turiafová nám udělala čáru přes rozpočet," připomněl Šiller smečařku Leslie Turiafovou, která měla velkou zásluhu na srovnání poměru setů. "Předtím hrála pod své možnosti a pak nám delší dobu trvalo, než jsme si na její způsob hry zvykli," řekl kouč, který prožívá u týmu premiéru.

Těsná výhra je pro Šillera pozitivní hned ze dvou důvodů. Jeho výběr ukázal vnitřní sílu; po dvou prohraných setech se hráčky dokázaly zvednout a vyhrát tie-break. "To vždycky potěší," přitakal Šiller. Navíc díky vyrovnanému průběhu český tým naplno poznal sílu soupeřek. "Teď víme, jakých výkonů jsou Francouzky schopny jako družstvo, a můžeme se na ně lépe připravit," uvedl Šiller.

Tým prokázal herní kvality, takže nyní se potřebuje udržet hlavně psychicky plně koncentrován. "V šatně jsme zdůraznili, že mentálně teď můžeme výhru chvilku oslavit a zůstat volný. Ale do dalších dnů musíme myslet na to, že nás čeká ještě jeden turnaj," řekl kouč.

Hala v Karlových Varech se na zápasy volejbalistek příliš nezaplnila. Přesto právě v duelu s Francií sedm set věrných fanoušků podpořilo hráčky a pomohlo týmu k výhře. "Diváci," reagoval také Šiller jedním slovem na dotaz, co rozhodlo vyhrocenou koncovku utkání.

V pondělí mají volejbalistky den volna. V úterý a ve středu si zatrénují v Nymburku a ve čtvrtek odletí do Francie.

Kvalifikace ME volejbalistek, první turnaj skupiny B v Karlových Varech:
Česko - Francie 3:2 (20, 17, -23, -13, 11)
Rozhodčí: Timermanis (Lot.), Kološ (Bos.). Čas: 111 min. Diváci: 700.
Sestava ČR: Kubínová, Havelková, Bucková, Havlíčková, Barborková, Plchotová, libero Jášová - Jelínková, Adlerová, Chalcarzová, Pastulová, Straková. Trenér: Šiller.
Maďarsko - Rakousko 3:0 (23, 24, 20).

Reklama