Hlavní obsah

Basketbalisté Prostějova si po třech letech zahrají finále ligy

NOVÝ JIČÍN

Basketbalisté Prostějova se po třech letech dostali do ligového finále. Tým z Hané v dnešním pátém rozhodujícím semifinále vyhrál na palubovce Nového Jičína 77:64 a v boji o titul vyzve úřadující šampiony z Nymburka. Finále začne v pátek.

Článek

Prostějov vykročil za postupem rázně hned v první čtvrtině, v které domácí přehrál 21:10. Hlavním strůjcem výhry svěřenců trenéra Petra Bálinta byl Kyle Marc Landry. Kanadský basketbalista nastřílel 31 bodů a na obou stranách si dělal pod koši, co chtěl, což dokumentuje 17 doskoků.

"Poprvé v sérii jsme šli do vedení a měli jsme zápas ve vlastních rukou a byli jsme celý zápas lepší," řekl České televizi Bálint. "Věřit jsme začali až v poslední minutě. Měli jsme větší vůli po vítězství a ukázali jsme víc srdíčka," dodal kapitán Jaroslav Prášil.

Zatímco Landryho doplňovali v útoku Aleš Chán či netradičně trojkami Radoslaw Hyzy, v dresu Nového Jiřína se k tradiční opoře Levellu Sandersovi nikdo nepřipojil. "Byl to jediný náš nebezpečný muž," uvedl trenér vicemistrů z minulých dvou let Zbyněk Choleva. "Je to škoda, chtěli jsme jít dál, ale Landry nás ničil," doplnil Choleva.

Prostějov hrál finále v roce 2007 a s favorizovaným Nymburkem tehdy prohrál 0:3 na zápasy. I letos je Nymburk, král uplynulých šesti ročníků, jasným favoritem. "Musíme si oddechnout a připravit se hlavně takticky na útok Nymburka. Doufám, že odehrajme vyrovnanou sérii," řekl Bálint. "Ale bude to těžké," mínil Prášil.

Semifinále play off basketbalové ligy mužů - 5. zápas:
Nový Jičín - Prostějov 64:77 (10:21, 33:37, 49:53).
Nejvíce bodů: Sanders 18, Šarovič 14, Pelikán a Walker po 8 - Landry 31, Lawrence 16, Hyzy 10. Rozhodčí: Dolinek, Zachara, Vrážel. Trestné hody: 10/8 - 16/13. Fauly: 17:20. Trojky: 10:6. Diváci: 1100. Nejlepší hráč: Landry.
Konečný stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: