Hlavní obsah

České házenkářky prohrály s Maďarskem, ME se vzdálilo

PLZEŇ

České házenkářky prohrály ve svém pátém zápasu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v Plzni s Maďarskem 23:31. Před závěrečným střetnutím, které sehrají v neděli ve Švédsku, tak mají již jen teoretickou šanci postoupit. Na severu Evropy by musely vyhrát o osm branek.

Foto: Petr Eret, ČTK

Helena Štěrbová (vpravo) a Maďarka Aniko Kovacsicsová v utkání kvalifikace na mistrovství Evropy.

Článek

I když byl český celek oslabený o kvarteto nemocných a zraněných hráček Kysučanovou, Poznarovou, Černou a Kutlvašrovou, začal nebojácně. Proti již jistému vítězi skupiny naopak poprvé v kvalifikaci nastoupila uzdravená brankářka Raníková a svými jistými zákroky v prvních minutách dodala spoluhráčkám klid. Po gólech Zámorské a Štěrbové získaly domácí hráčky vedení 4:1.

Maďarky ale zrychlily kombinaci, díky tomu se častěji dostávaly do střeleckých příležitostí a po necelé čtvrthodině hry vyrovnaly. České hráčky zpřesnily obranu, překvapivou střelbou dělala soupeřkám starosti Keclíková, ale hostující družstvo držela Görbitzová a především její tvrdá a přesná střelba.

Ještě čtyři minuty před přestávkou byl stav nerozhodný 13:13, ale závěr poločasu svěřenkyně kouče Tkadlece nezvládly. Nepřesnou střelbou a technickými chybami nabídly Maďarkám šanci a ty ji dokonale využily. Po rychlých protiútocích Raníková čtyřikrát kapitulovala, zatímco domácí hráčky neskórovaly ani jednou, takže první půlhodina hry nakonec vyzněla mnohem lépe pro hostující družstvo.

Po přestávce maďarské hráčky rychle přidaly další tři branky a o výsledku bylo prakticky rozhodnuto. Maďarky měly navrch po silové stránce, lépe kombinovaly a měly i výrazně razantnější střelbu. Hru skvěle dirigovala Görbitzová, střelecky se dařilo Bodiové a Bulathové, takže hostující celek bez nejmenších problémů dotáhl zápas do vítězného konce.

Kvalifikace mistrovství Evropy v házené žen v Plzni:
Česko - Maďarsko 23:31 (13:17)
Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Zámorská 6/1, Knedlíková 2, Keclíková 4, Luzumová 2, Selucká, Salčáková, Vítková 3, Hrbková, Kupková, Štěrbová 4/1, Tomečková 2, Crhová.
Nejvíce branek Maďarska: Görbitzová, Bodiová a Bulathová po 5. Rozhodčí: Skowronková, Brehmerová (obě Pol.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 4/3. Vyloučení: 4:5. Diváci: 350.
Ázerbájdžán - Švédsko 18:27 (9:14).
1. Maďarsko5500139:10810
2. Švédsko5302136:1036
3. Česko5203127:1274
4. Ázerbájdžán500288:1520

Reklama