Hlavní obsah

Basketbalisty Lakers dělí jediná výhra od finále NBA

Basketbalisty Los Angeles Lakers dělí jediná výhra od postupu do finále NBA. Obhájci titulu v pátém semifinále díky koši Rona Artesta v poslední vteřině utkání porazili Phoenix 103:101 a ujali se vedení 3:2 na zápasy.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Kobe Bryant a Ron Artest se radují po vítězství Lakers.

Článek

Artest se trefil za stavu 101:101, když za zvuku sirény doskočil nepovedenou střelu Kobeho Bryanta. "Viděl jsem, že ho při střele faulovali, tak jsem si říkal, že míč ke koši nedoletí. A stalo se," řekl Artest.

Dal tak zapomenout na nepovedenou trojku z poslední minuty, kterou místo střádání času pouze odevzdal míč soupeři. "Byly časy, kdy jsem z takové pozice měl čtyřicetiprocentní úspěšnost, tak jsem to zkusil. Nikdy nevíte, kdy vám vyjde parádní střela," řekl Artest, který do Los Angeles přišel před sezonou, příliš se však v týmu neprosadil.

Lakers mohli o vítězství rozhodnout už dříve, vedení o 18 bodů ale v druhé půli zápasu promarnili. Díky Artestovi mají možnost postoupit do třetího finále za sebou už v sobotu na palubovce Phoenixu. "Mám velkou radost, že se mu to povedlo. Hodně to pro něj znamená, nakopne ho to," citovala Bryanta agentura Reuters. "Věděl jsem, že na mě Phoenix pošle dva hráče a Ron bude mít prostor se prosmýknout ke koši," dodal autor 30 bodů, jedenácti doskoků a devíti asistencí.

Steve Nash byl nejlepším hráčem Phoenixu. foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Lucy Nicholson

V dresu Phoenixu byl nejlepším hráčem Steve Nash, který získal 29 bodů a jedenáct asistencí. "Jsme v pohodě. Hráli jsme dobře a zasloužili jsme si vyhrát," prohlásil. "Nezvládli jsme jen závěr. Skvěle jsme na konci ubránili Kobeho střelu, doskok už ale ne. Mám z toho dobrý pocit, i Lakers vědí, že u nás nedostanou nic zadarmo," uvedl kouč Suns Alvin Gentry, který se v průběhu utkání musel vyrovnat se žaludečními potížemi. Během první půle dokonce zvracel do odpadkového koše vedle lavičky a o přestávce skončil na kapačkách.

Výsledek semifinále play off basketbalové NBA:
Západní konference - 5. zápas:
LA Lakers - Phoenix 103:101 (stav série 3:2).

Reklama